Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΠΑΣΟΚ-Κινήμα Αλλαγής: Aποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
τον  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, απέστειλε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης.

Στην επίκαιρη ερώτηση για την περιοχή μας ο κ. Ανδρέας Πουλάς αναφέρθηκε κυρίως, στο ζήτημα ότι πρόκειται για  ζημιά ασυνήθιστα μεγάλης κλίμακας η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από τις τιμές που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, ακόμα και αν η αποζημίωση γίνει με τις μεγαλύτερες δυνατές τιμές για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Επίσης σημείωσε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ καθιστά επιτακτική και επείγουσα ανάγκη την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τις ασφαλιστικές καλύψεις του ΕΛΓΑ.  Η σημερινή κυβέρνηση εντελώς αναιτιολόγητα όπως και η προηγούμενη αδιαφόρησαν προκλητικά  με αποτέλεσμα να αφήσουν ακάλυπτους τους αγρότες της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας δείχνοντας να μην έχουν κανένα σχέδιο για την κλιματική αλλαγή αλλά και τον πρωτογενή τομέα. Ακόμη τόνισε ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες της ανωτέρω περιοχής. Κλείνοντας ο κ. Πουλάς έθεσε την ερώτηση εάν, «Προτίθενται να ενεργοποιήσουν την Κρατική Αρωγή παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης;»

  Στο ΠΑΣΟΚ προτάσσουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας. Οι προτάσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη είναι:

·         Η παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης.

·         Τη στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών.

·         Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

·         Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων.

·         Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.

·         Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ.

·         Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

·         Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών.

·         Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης.

 

Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά στέκεται με ειλικρίνεια στο πλευρό της αγροτιάς, υλοποιώντας έργα που άλλαξαν τη μορφή της υπαίθρου. Είναι ανάγκη  επιτακτική η στήριξη του πρωτογενή τομέα του Νομού Κοζάνης. Η Κυβέρνηση με τις στρατηγικές της επιλογές δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση αφορά τον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Οι αγρότισσες και οι αγρότες αγωνίζονται εγκλωβισμένοι στη δίνη διαδοχικών αδιεξόδων. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα.

Η κοινωνία ξανά στο προσκήνιο.

 

 

 

 

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

 

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανδρέας Πουλάς

Βουλευτής Ν. Αργολίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

Προς:

1.      Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

2.      Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χ. Τριαντόπουλο

 

Ενεργοποίηση της Κρατικής Αρωγής παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης στο διάστημα από 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2022, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες της περιοχής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ μετά από επιτόπιο έλεγχο δείχνουν ότι πρόκειται για  ζημιά ασυνήθιστα μεγάλης κλίμακας η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από τις τιμές που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, ακόμα και αν η αποζημίωση γίνει με τις μεγαλύτερες δυνατές τιμές για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα σιτηρά η μέγιστη προβλεπόμενη  αποζημίωση ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ του 15 και 25% των αναμενόμενων  εσόδων με βάση τις τιμές που είχαν κλείσει οι παραγωγοί. Τα ανάλογα ισχύουν και με το κριτήριο των εξόδων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τη φετινή χρονιά με τις γνωστές αυξήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές κόστους να έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν η μέγιστη αποζημίωση καλύπτει το 50% των δαπανών που έχουν γίνει.

Η πραγματικότητα αυτή που τη συναντούμε και σε πολλές άλλες περιοχές ολοένα και συχνότερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ καθιστά επιτακτική και επείγουσα ανάγκη την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τις ασφαλιστικές καλύψεις του ΕΛΓΑ. Κάτι για το οποίο εντελώς αναιτιολόγητα η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αδιαφόρησαν προκλητικά αφήνοντας ακάλυπτους τους αγρότες μας και αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν κανένα σοβαρό σχέδιο ούτε για τον πρωτογενή τομέα ούτε για την κλιματική αλλαγή.

Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και τα τεράστια κενά στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις σε καμία περίπτωση δε μπορεί να προσθέσουν νέα βάρη στους αγρότες που δοκιμάζονται σκληρά.

Δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες της ανωτέρω περιοχής

Δεδομένου ότι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στους αγρότες είναι η Κρατική Αρωγή όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις

Δεδομένου ότι ήδη από τις 17 Ιουνίου 2022 η περιοχή των Δημοτικών κοινοτήτων Δρεπάνου, Κοιλάδας και Μαυροδεντρίου του Δήμου Κοζάνης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

Προτίθενται να ενεργοποιήσουν την Κρατική Αρωγή παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ανδρέας Πουλάς




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας