Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Μια οφειλόμενη ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο «ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΕΕ»

Οφείλουμε μία απάντηση στην τελευταία Δημόσια Επιστολή-Καταγγελία του «ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΕ», η οποία  συνιστά ευθεία και ακραία προσβολή του θεσμού, των παρατάξεων και των προσώπων των Προέδρων.
Ο επικεφαλής της καταγγέλουσας παράταξης, Δ. Μαυροματίδης, εκφράζοντας τον εαυτό του και την παράταξή του, και παρακάμπτοντας θεσμοθετημένα όργανα, αναλώθηκε σε αοριστολογίες και στράφηκε απροκάλυπτα, αυθαίρετα κα αλαζονικά κατά του Κιάνα και Συλλίρη, αντιμετωπίζοντάς τους ως πρόσωπα και όχι ως επικεφαλής των παρατάξεων ΔΚΜ και Νέας Πρότασης Μηχανικών.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή επέλεξε να απαντήσει, ξεκινώντας με την βασική παραδοχή ότι το ΤΕΕ/ΤΔΜ  δεν είναι προσωπική υπόθεση του εκάστοτε Προέδρου, ως εξής:

Η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ ανέδειξε εμπράκτως τη συλλογική λειτουργία και δράση του ΤΕΕ/ΤΔΜ, γυρνώντας την πλάτη στο προεδροκεντρισμό του παρελθόντος.

 

Μια επιγραμματική αναφορά στα πεπραγμένα της νέας διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ αρκεί για να μπουν πρόσωπα και πράγματα στη θέσης τους.

Έχοντας συναίσθηση ότι είμαστε στο τιμόνι ενός σημαντικότατου φορέα, κινηθήκαμε πάνω σε δύο άξονες:

  1. Την προσφορά στην κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη και
  2. Την αναγνώριση του ρόλου του μηχανικού, παράλληλα με την βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματός μας.

Με σεβασμό και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας η ΔΕ συνεδρίασε 72 φορές,  όχι μόνο στην ‘Εδρα, αλλά σε όλες τις ΠΕ της Δυτ. Μακεδονίας και έλαβε συνολικά 328 αποφάσεις.  Συγκεκριμένα και κατ’ έτος πραγματοποιήθηκαν:

  1. 2020: 24 συνεδριάσεις
  2. 2021: 34 συνεδριάσεις
  3. 2022: έως σήμερα 14 συνεδριάσεις

 

Υπό αντίξοες συνθήκες το ΤΕΕ/ΤΔΜ κατάφερε να πραγματοποιήσει:

  • Σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονα ζητήματα της Περιφέρειάς μας. Υλοποίησε πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων/διαβουλεύσεων με θεσμικά όργανα και μαζικούς  φορείς  για σημαντικά κοινωνικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα.(35)
  • Σημαντικές έγγραφες παρεμβάσεις, για τον κλάδο των Μηχανικών και της κοινωνίαςσε υπουργεία κλπ (38)
  • Διοργάνωσε και συμμετείχε σε εκδηλώσεις, κοινωνικού και επιστημονικού περιεχομένου.(12)
  • Υπέγραψε σε αυτό το διάστημα 2 μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και με τον Δήμο Κοζάνης.

Η νέα Διοίκηση του  ΤΕΕ/ΤΔΜ, έθεσε υψηλούς στόχους. Μέσα σε δυόμιση δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πετύχουμε και περισσότερα. Και αυτό συνέβη με τη στήριξη των μελών μας και σε αγαστή πάντα συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ.

Δηλώνουμε ότι τιμώντας το ρόλο μας ως συμβούλου της Πολιτείας σε τεχνικά θέματα, θα συνεχίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά το έργο μας, ώστε κάθε μηχανικός να έχει τις ευκαιρίες να δημιουργεί προς όφελος της κοινωνίας, του κλάδου και της Περιφέρειάς μας, που το έχει όσο ποτέ ανάγκη.

 

Το «Δυναμικό ΤΕΕ», μέχρι σήμερα, αναλώθηκε σε μια ισοπεδωτική ρητορεία και μια ανούσια αντιπαράθεση. Η απαξίωση που επιδεικνύει στο θεσμό και στα όργανα είναι πρωτοφανής στα χρονικά του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Συμπεριφέρεται σα να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι μια νέα Διοίκηση, που προέκυψε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια ανέλαβε τα ηνία του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Το σύστημα εκλογών και ανάδειξης οργάνων του ΤΕΕ, αποτελεί το δικαιότερο και δημοκρατικότερο σύστημα. Είναι απλό, το 50+1% είναι η πλειοψηφία και το 46% μειοψηφία.

 

Η καταγγέλλουσα παράταξη, που επί τρεις συνεχείς θητείες άσκησε Διοίκηση, δεν έκανε ούτε μία πρόταση, δεν ενέκρινε καμιά δράση, παρίσταται στις συνεδριάσεις κατά περίπτωση, μέχρι που θέτει και ζητήματα νομιμότητας. Από τη μια απέχει ουσιαστικά και από την άλλη μιλάει για έλλειμα δημοκρατικής λειτουργίας.

 

Χωρίς αμφιβολία η περίοδος, που διανύσαμε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους τους κλάδους. Ωστόσο, εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Κάναμε αρκετά, θα μπορούσαμε και περισσότερα. Στις φλύαρες θεωρίες αντιπαραθέτουμε τα πεπραγμένα μας. Όλοι πάντως κρινόμαστε για τις πράξεις και παραλείψεις μας και είναι ύβρις να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συναδέλφων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας