Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για της ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις στο αγρόκτημα Βελβεντού- Πλατανορεύματος- Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για της ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις στο  αγρόκτημα Βελβεντού- Πλατανορεύματος- Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης



Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού βλέπουν για ακόμη μια χρονιά να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους  να καταστρέφεται.

Ξεχωριστή σημασία έχει ότι όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν πλέον πραγματοποιηθεί, και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά ήταν αυξημένα λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα λιπάσματα, στο πετρέλαιο. Οι καλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, αφού,  όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Μάλιστα, η ανησυχία τους ενισχύεται, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών κάτι που βγάζει στην επιφάνεια και την υποστελέχωση του υποκαταστήματος του ΈΛΓΑ στην περιοχή.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε αυτές τις περιοχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην προκειμένη περίπτωση οι παραγωγοί της περιοχής δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές  από το  χαλάζι του καλοκαιριού του 2021.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής, παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, για τους αγρότες καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.

Αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που εφαρμόζουν αρνούνται πεισματικά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της παραγωγής, παρά τις διεκδικήσεις που έχουν προβάλει όλα αυτά τα χρονιά οι αγρότες.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι  ώστε:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών της Π.Ε. Κοζάνης.

- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

-Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

 

                                                                                                              Οι Βουλευτές

                                                                                                            Δελής Γιάννης

                                                                                                          Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας