Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Θεατρική παράσταση. Σάββατο, 2 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της Βυζαντινής Καστροπολιτείας μας.

Στα πλαίσια των εορταστικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων, τιμώντας τη μνήμη της Πολιούχου μας Αγίας Κυριακής, διοργανώσαμε παράσταση θεατρική, το βράδυ του Σαββάτου, 2 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της Βυζαντινής Καστροπολιτείας μας.

Καλεσμένη η Ομάδα Θεάτρου Ενηλίκων Λαγκαδά  του Π. Μιχαηλίδη και το έργο που θα παρουσιάσει είναι το

 «ΚΛΑΞΟΝ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ» του Ντάριο Φο

 

Ο Ντάριο Φο (24 Μαρτίου 1926 - 13 Οκτωβρίου 2016) ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης.

Γεννήθηκε στο Λεγκιούνο-Σαντζιάνο, Ο πατέρας του Φελίτσε ήταν διευθυντής των ιταλικών σιδηροδρόμων και επίσης ερασιτέχνης ηθοποιός

Το 1940, μετακόμισε στο Μιλάνο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική , αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τού χάλασε τα σχέδια. Η οικογένειά του πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα και λέγεται πως βοηθούσε τον πατέρα του να φυγαδεύει πρόσφυγες και στρατιώτες των Συμμάχων στην Ελβετία.

Μετά τον πόλεμο, συνέχισε τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο Μιλάνο. Εκεί άρχισε να παρουσιάζει τους αυτοσχέδιους μονολόγους του. Το 1950 άρχισε να εργάζεται στο θέατρο , και σταδιακά εγκατέλειψε την εργασία του ως βοηθός αρχιτέκτονα για να αφοσιωθεί απολύτως στο ολιστικό θέατρο. Το 1959  ιδρύει μαζί με την σύζυγό του  την πρώτη του  θεατρική ομάδα :  Ντάριο Φο—Φράνκα Ράμε.

Ο Φο έγραφε σενάρια, έπαιζε, σκηνοθετούσε, και σχεδίαζε τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Η πρώτη εθνική αναγνώριση ήρθε το 1960 Από τότε ιδρύει θεατρικές σκηνές, γράφει, παίζει, σκηνοθετεί ασταμάτητα. Πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

Στα έργα του είχε ασκήσει κριτική, μεταξύ των άλλων, στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά.

 Τα έργα του συχνά βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell' arte, και έχουν μεταφραστεί σε  πάνω από 30 γλώσσες.

 

 

«ΚΛΑΞΟΝ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ»

Η κωμωδία της απόλυτης παρεξήγησης, διαδραματίζεται στο πολύ πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας, που συνταράχθηκε από τις απαγωγές επωνύμων για πολιτικούς κυρίως λόγους,

Μια απαγωγή !!!

Ένας εργάτης που βρέθηκε για …. άλλον λόγο σε λάθος μέρος

Ένα σακάκι που προσπάθησε να σβήσει μια φωτιά και … άναψε μιαν άλλη.

Ένα κράτος ολόκληρο που ψάχνει τον … χαμένο Ανιέλι πρόεδρο της Fiat.

Μια συμμορία τρομοκρατών εμπλέκεται σε τροχαίο,

Μια ερωμένη αλλά και μια σύζυγος που … διεκδικεί την πρωτογαμία

Ένας γιατρός που … χορεύει  με την νοσοκόμα του

Ένας αστυνόμος και ένας ανακριτής που …. πιστεύουν ότι λύσαν το μυστήριο

Μια πετυχημένη επέμβαση

Ένας άρρωστος που ξαφνικά ξυπνάει και … λέει και … λέει

Που είναι οι ευθύνες :

Ποιος είναι ποιος ;

Και τέλος η επική ατάκα όταν ο κόσμος γύρω καίγεται :  «ποιος θα μου ,,, αλέσει εμένα τώρα το κρέας μου για να μπορέσω να φάω; »

Διανομή

Αντώνιο : Γιώργος Θεοδοσόπουλος

Λουτσία (η σχέση του) : Αντωνία Τσιακαλίδου

Ρόζα (η γυναίκα του) : Γιώτα Τζάλια

Γιατρός : Στέργιος Γκουτσούδης

Νοσοκόμα : Γιάννα Σάλας

Ανιέλι : ;;;;;;;;;;;;

Αστυνόμος : Λένια Σαλαμπαση

Ανακριτής : Νίκος Τσιφιλίκας

 

Δάσκαλος είναι ο Π. Β. Μιχαηλίδης που επιμελείται την σκηνοθεσία, τη μουσική, και τα σκηνικά.

Βοηθός είναι η Μαρία Κοκορόνη

Έργο 4/αρων σκηνών διάρκειας τουλάχιστον 2 ωρών και κάτι λεπτών (χωρίς τα διαλλείματα – ένα 5/λεπτο στην μέση -  και δυο αλλαγές σκηνικών 2-3 λεπτά μόνο με μουσική . Θυμηθείτε ότι καλό θαταν να αρχίσουμε στις 9:00 ακριβώς παρά το ότι δεν θάχει ακόμη σκοτάδι, ώστε να μην πιάσουμε τις 11:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας