Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Σύσκεψη για την κοινή δράση των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας (ΦΩΤΟ)

Σύσκεψη συντονισμού πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, χθες το απόγευμα, όπου κατέληξαν στην οργάνωση ημέρας κοινής δράσης όλων των Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος την Τετάρτη 8 Ιούνη, μέρα που πραγματοποιείται η Σύγκλητος, στην οποία έπειτα από κινητοποιήσεις Συλλόγων της Κοζάνης θα συζητηθεί το θέμα των Εστιών.

Η συνάντηση των φοιτητών έγινε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη. Στο συντονιστικό αυτό συμμετείχαν συνολικά 10 από τους 11 ΦΣ που δέχτηκαν το κάλεσμα των τριών Φοιτητικών Συλλόγων της Κοζάνης (Μηχ. - Μηχ., ΗΜΜΥ, Σχεδ. Προϊόντων), ενώ υπήρχαν και φοιτητές από Τμήματα τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές εκλογές.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Μενύχτας, πρόεδρος του ΔΣ των Μηχανολόγων Μηχανικών. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού της πάλης των φοιτητών σε κάθε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ξεχώρισε τρεις βασικούς άξονες που απασχολούν τους φοιτητές. Τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, τα ζητήματα που αφορούν την υποχρηματοδότηση και τις εξελίξεις σχετικά με το νέο νόμο-πλαίσιο που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη Παρασκευή.

Για το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας αναφέρθηκε συγκεκριμένα για την κατάσταση με τις εστίες στη περιοχή, στον κανονισμό των εστιών που αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς αφήνει εκτός εστιών δεκάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη το δωμάτιό τους στις εστίες. Ακόμη τόνισε πως ένα ζήτημα που αφορά όλους τους φοιτητές είναι και αυτό της σίτισης, με ελάχιστους φοιτητές να τρώνε δωρεάν και πολλούς να μένουν εκτός, με την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού κλπ. Τέλος, για τα ζητήματα αυτά επισημάνθηκε και το πολύ μεγάλο κόστος μεταφοράς από και προς τις Σχολές, το οποίο ξεπερνάει τα 40-50 ευρώ το μήνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση φέτος είναι 25% λιγότερη από την προηγούμενη χρονιά, ενώ συνολικά τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που παίρνουν τα Πανεπιστήμια είναι ελάχιστα. Αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, με πολλά τμήματα να μην έχουν το απαραίτητο προσωπικό (Τμήματα με μονοψήφιο αριθμό μελών ΔΕΠ) και άλλα να μην έχουν τις απαραίτητες εργαστηριακές εγκαταστάσεις (π.χ. Μηχ. - Μηχ.).

Την ομιλία του έκλεισε με αναφορά στο ζήτημα του νέου νόμου-πλαίσιο που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η υπουργός Παιδείας. Στη συνέχεια των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχεται αυτός να κάνει ακόμα χειρότερες τις σπουδές και τα δικαιώματα των φοιτητών, με απευθείας επίθεση στα πτυχία, με συγχωνεύσεις Τμημάτων, με αποσύνδεση πτυχίου - επαγγελματικών δικαιωμάτων κ.α. Επίσης τονίστηκε και το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου, κάνοντας έτσι τα Ιδρύματα μεγάλες ΑΕ.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο πως η κυβέρνηση, φοβούμενη τις αντιδράσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών μελών, παίρνει τα μέτρα της, αυξάνει την καταστολή, με χαρακτηριστικές τις εικόνες από το ΑΠΘ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν φοιτητές από όλα τα Τμήματα που συμμετείχαν. Στις παρεμβάσεις τους οι φοιτητές μετέφεραν μια εικόνα γύρω από το πώς βιώνουν οι ίδιοι όλα αυτά τα προβλήματα στις πόλεις τους. Έτσι ανταλλάχθηκε ζωντανή πείρα δεκάδων φοιτητών από όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Η σύσκεψη συντονισμού ολοκληρώθηκε με την ψήφιση δύο ψηφισμάτων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και στήριξης στους φοιτητές του ΑΠΘ ενάντια στην καταστολή, αντίστοιχα.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας