Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Αγίου Πνεύματος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 13 Ιουνίου

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.

Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση («Μονάς εν τριάδι και τριάς εν μονάδι»). Ο μονοθεϊσμός του Χριστιανισμού είναι τριαδολογικός και όχι μοναδολογικός, όπως του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού.

Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα («… Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών…»).

Η ιδιαιτερότητα του τρόπου ύπαρξης του Αγίου Πνεύματος (εκπόρευση από τον Πατέρα), παρερμηνεύθηκε από τους αρειανόφρονες Βησιγότθους της Ισπανίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιό («filioque»). Προσέθεσαν τη φράση αυτή στο Σύμβολο της Πίστεως στη Σύνοδο του Τολέδο (589) και επηρέσαν ολόκληρη τη θεολογία της δυτικής Χριστιανοσύνης. Η δογματική αυτή διαφορά μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Χριστιανισμού προκάλεσε το Σχίσμα του 1054.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις: Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή. Εορτάζεται πάντοτε ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι η επόμενη ημέρα από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Η ημέρα αυτή είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και πολλούς εργαζόμενους γραφείου.

prlogos.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγα σήμερα στο Άγιο Πνεύμα.Πραγματικά ντράπηκα,καμμιά παρέμβαση ούτε στον δρόμο ούτε στον προαύλιο χώρο.Πώς είναι δυνατόν ο Εευθερίου να στέλνει τα μηχανήματα για να καθαρίζουν ιδιωτικούς χώρους και 3 χρόνια τώρα να μη τα στείλει εκεί,κάτι να κάνουν.Η ανυπαρξία και η αδιαφορία σε όλο το μεγαλείο τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολύς κόσμος επισκέφτηκε το Άγιο πνεύμα. Ο δρόμος πεντακάθαρος. Το εκκλησάκι όλα καθαρά. Ανόητε, λες ψέματα, μόνο για να κατηγορήσεις το δήμαρχο. Η διαδρομή πολύ καλή. Τι ήθελες, να σε ρίξει άσφαλτο. Η Δημοτική αρχή έχει πρόγραμμα αρχών και πράξεων και το εκτελεί...

Ανώνυμος είπε...

Για να τα είδες όλα καλά μάλλον σουρωμένος ήσουνα.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει 19:00
Και το η ανάγκη για την διεκπεραίωση του καθήκοντός σου (να γλύφεις δηλαδή τον δήμαρχο επί πληρωμή) έχει τα όριά της.
Κι εμείς πήγαμε στο Άγιο Πνεύμα και είδαμε την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

19.00 όταν κάποιος λέει την άποψή του είναι ανόητος;Καταλαβαίνω το επίπεδό σου.Πές τώρα τον κολλητό σου τον Ελευθερίου ότι τα Σέρβια και όλος ο Δήμος γέμισαν χορτάρια,θα μας φάνε τα φίδια,αυτό ψέμα είναι;Εχουν γεμίσει οι δρόμοι σε όλο τον Δήμο τρύπες και λακκούβες,αυτό ψέμα είναι;

Ανώνυμος είπε...

Εδώ όταν στριμωχνονται έχουν επιχείρημα την φράση "το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλια" ! Αυτό είναι το επίπεδο των πανεπιστημονων !

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί δεν κατάλαβαν ακόμη ότι μιλάνε σαν θεσμικοί και εκπροσωπούν όλο το δήμο και όχι σαν απλοί δημότες που εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Ο λαός του δήμου κυριοι σας έστειλε εκεί για να τον εξυπηρετείτε και να τον ακούτε όχι για να πουλάτε πνεύμα και εξυπνάδες

Το Προφίλ μας