Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Διεθνής έρευνα: Εφιάλτης για τους επιστήμονες -Ένας στους τρεις που μίλησε δημόσια για τον κορωνοϊό δέχθηκε απειλές βίας ή θανάτου

Ένα σημαντικό ποσοστό επιστημόνων που μίλησαν συχνά ή σχολίασαν στα ΜΜΕ και στα social media σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τα εμβόλια, δέχθηκε σοβαρές απειλές κατά της ζωής του.

Σε μια νέα διεθνή δειγματοληπτική έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Nature», στα σχετικά ερωτήματα απάντησαν 321 επιστήμονες από διάφορες χώρες (Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν κ.α.), από τους οποίους το 15% ανέφεραν ότι κάποια στιγμή οι ίδιοι ή και η οικογένειά τους δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Ενα άλλο 22% δέχθηκε απειλές σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μερικές φορές ακόμη και μέσω τηλεφωνημάτων στο σπίτι, ενώ άλλες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή online σχολίων και αναρτήσεων.

Ισως η πιο γνωστή είναι η περίπτωση του επικεφαλής συμβούλου για την πανδημία στις ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, ο οποίος αναγκάστηκε να συνοδεύεται από σωματοφύλακες από ένα σημείο και μετά, ύστερα από απανωτές απειλές θανάτου εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του.

Στη Γερμανία, η πιο γνωστή επιστημονική «φωνή» για τον κορωνοϊό, ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, έλαβε ένα απειλητικό δέμα με ένα φιαλίδιο υγρού που περιείχε την ένδειξη «θετικό» και ένα σημείωμα που τον καλούσε να το πιει.

Στο Βέλγιο ο ιολόγος Μαρκ φαν Ρανστ και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία σε κρησφύγετο, όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής βγήκε στο... κυνήγι των ιολόγων.

Πάνω από το 25% των επιστημόνων ανέφεραν ότι «πάντα» ή «συνήθως» γίνονταν αποδέκτες σχολίων στο διαδίκτυο από τρολ, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους για όσα έλεγαν δημοσίως σχετικά με την Covid-19.

Μερικές φορές οι εργοδότες των επιστημόνων έγιναν δέκτες παραπόνων εναντίον τους ή η διεύθυνση του σπιτιού τους αποκαλύφθηκε σκοπίμως στο διαδίκτυο.

Τουλάχιστον έξι επιστήμονες δέχθηκαν πραγματικές σωματικές επιθέσεις, ενώ μερικοί μπλέχτηκαν κατηγορούμενοι σε δικαστικές διαμάχες έπειτα από προσχηματικές καταγγελίες, κυρίως από αντιεμβολιαστές και ακτιβιστές κατά των lockdown.
Αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία στο 60% των επιστημόνων

Σχεδόν το 60% των επιστημόνων είχαν δεχθεί επιθέσεις κατά της αξιοπιστίας τους. Πάνω από το 40% δήλωσαν ότι ένιωθαν συναισθηματικό ή ψυχολογικό στρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ ένα 30% ότι η φήμη τους είχε τρωθεί.

Οσο πιο συχνά είχαν πέσει θύματα τέτοιων online λεκτικών επιθέσεων τόσο πιθανότερο ήταν οι επιστήμονες να έχουν πια μειωμένη διάθεση να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης ή στα social media σχετικά με τον κορωνοϊό, τα εμβόλια κ.λπ. Κάτι ανησυχητικό, δεδομένης της ήδη εκτεταμένης ψευδο-επιστημονικής παραπληροφόρησης για τον ιό και τα εμβόλια. Σε μια τέτοια συγκυρία, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει πολυτέλεια για απώλειες στο «μέτωπο» της επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες, που δεν είχαν δεχθεί απειλές, ήταν πλέον διστακτικοί ή απρόθυμοι να μιλήσουν για ορισμένα θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό, επειδή είχαν δει τις απειλές σε άλλους επιστήμονες. Αρκετοί ερευνητές τόνισαν την ανάγκη το όλο πρόβλημα να συζητηθεί πιο ανοικτά από τις Αρχές και την κοινωνία. Οπως είπε ένας απ' αυτούς, «πιστεύω ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι φορείς χρηματοδότησης της έρευνας και οι επιστημονικές εταιρείες δεν έχουν κάνει αρκετά για να υπερασπιστούν δημοσίως τους επιστήμονες».

Οπως δείχνει η ιστορική εμπειρία και επιβεβαιώνει η τρέχουσα πανδημία, όσο πιο επιφανής και προβεβλημένος είναι ένας επιστήμονας, ανεξαρτήτως φύλου, τόσες περισσότερες επιθέσεις (ή σκέτη «λάσπη») δέχεται. 

 

Μερικοί ανέφεραν ότι έμαθαν πια να αγνοούν ή να αντιμετωπίζουν τις εναντίον τους επιθέσεις ως δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη... παρενέργεια της σωστής ενημέρωσης του κοινού. Κάποιοι διέγραψαν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έβαλαν φίλτρα και block στα e-mail τους.

Το 85% των επιστημόνων ανέφεραν πάντως ότι οι εμπειρίες τους με τα μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια της πανδημίας ήταν «πάντα» ή «κυρίως» θετικές, ακόμη κι αν στη συνέχεια το τίμημα της δημόσιας έκθεσης ήταν οι επιθέσεις από κάποιους, ενώ το 84% σημείωσαν ότι μπόρεσαν να περάσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.<p>Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας