Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Συμβουλές προς φοιτητές που αναζητούν στέγη από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Συμβουλές από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στους φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης στέγης.
Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ότι καλό θα ήταν η αναζήτηση να ξεκινήσει από τις τοπικές εφημερίδες, από αξιολόγηση των μικρών αγγελιών που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, από μεσιτικά γραφεία ή κάνοντας βόλτα στην πόλη.
Σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι φοιτητές που αναζητούν κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
– Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
– Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
– Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να γνωρίζουμε:
* Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
* Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
Η καταβολή της εγγύησης, δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
«Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε, ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές. Για παράδειγμα: ‘Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη’. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε. Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Εμείς από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας