Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Μητσοτάκης στη Βουλή: Άμεσα η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια - "Η Ελλάδα μεγαλώνει"

Την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, "η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια".
Και τόνισε: "H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας". 
Και προσέθεσε: "Ενα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια".
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές, "ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών μας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις που αυτές προκαλούν δυστυχώς στη γειτονική Τουρκία. Όχι βέβαια στο λαό της αλλά στην ηγετική της ομάδα".
Τόνισε δε ότι με την τακτική της η γειτονική χώρα "αιχμαλωτίζεται όλο και πιο πολύ στα δίχτυα της πολιτικής απομόνωσης" και έκανε αναφορά και στη σπασμωδική της απόφαση να μετατρέψει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία σε τζαμί. "Είναι μέρος μίας διαρκούς κρίσης που συνιστά στρατηγική ήττα και θα κλιμακώνεται αν δεν αλλάξει εγκαίρως αυτή η λανθασμένη επιλογή", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην διένεξη με την Τουρκία για την ΑΟΖ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει ένας όρος. Να σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο...Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το παρών που δηλώνει για την συμφωνία με την Αίγυπτο σημαίνει απουσία από μια κρίσιμη εθνική στιγμή. Καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της. Αφού αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει- είπε ο κ. Μητσοτάκης- να πάει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με ψηφισμένη την Συμφωνία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπράβο στο Λιμενικό για την διάσωση των μεταναστών στη Χάλκη

O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 96 μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης. "Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές", είπε χαρακτηριστικά. Η αναφορά ήταν απάντηση σε πρόσφατα δημοσίευμα των New York Times που έκανε λόγο για επαναπροωθήσεις μεταναστών στην θάλασσα από το ελληνικό Λιμενικό, θέμα για το οποίο ρωτήθηκε από την Κριστιάν Αμανπούρ, στην συνέντευξή του στο CNN.
Μίλησε για "μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος" στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι "ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος" για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι όσα θα ακουστούν σήμερα Τετάρτη στη Βουλή θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική. Γι αυτό είπε δεν θα δευτερολογήσει. (Η αναφορά θεωρείται ότι αποτελεί αιχμή για την κριτική που αναμένεται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οποία άλλωστε ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία.)
Για τις συμφωνίες για την ΑΟΖ σημείωσε ότι αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας. Ο εγγυητής των Ανατολικών Συνόρων της Ευρώπης αλλά και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Καγκελαρίου Μέρκελ, για τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Και δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την υπογραφή των Συμφωνιών.

Εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος για τη χώρα

Στη συνέχεια, περνώντας στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για "μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας", καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να "κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο". Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. "Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος", τόνισε.
Προϊδέασε ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν "τεκμήρια" που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας.
Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, "καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας".
Επiσήμανε ότι πάνω απ' όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρας μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. "Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο".
Και συνέχισε: "τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα".
Εκανε αναφορά στην καθιέρωση από τον Εμανουέλ Μακρόν του όρου "ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας", κατά την αναφορά του στη Μεσόγειο αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για "δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή".


Πηγή: thetoc.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας