Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ξέρεις πότε ιδρύθηκε η ΝΔ; Το ΚΚΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ξέρεις την 3η του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ;

Από το πρωί τα social media έχουν πάρει… φωτιά όσο αφορά τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Επώνυμοι κι ανώνυμοι. Μικροί και μεγάλοι. Άντρες και γυναίκες. Εχθροί και φίλοι.

Θα ευχηθούν, θα σχολιάσουν, θα θυμηθούν, θα νοσταλγήσουν, θα κατακρίνουν, θα χλευάσουν, θα συγκινηθούν, θα κάνουν πλάκα, θα συγκρίνουν. Όπως κι έχει, όπως κι αν αντιδράσουν θα ασχοληθούν. Το μόνο βέβαιο είναι πως για άλλη μια χρονιά τα «γενέθλια του ΠΑΣΟΚ» δεν θα περάσουν αδιάφορα. Στο ντούκου. Όπως πιθανότατα θα γίνει σε μερικές εβδομάδες με αυτά της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνά τον τόπο ή όπως συνέβη με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε για περίπου μια 5ετία. Και εδώ έρχεται το ερώτημα; Γιατί τόσος ντόρος για το ΠΑΣΟΚ;
Για ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια σε εκλογές καταγράφει ιστορικά χαμηλά και σε αυτές του Ιουλίου με το ζόρι βρέθηκε στο 8%;
Η τούρτα με τον πράσινο ήλιο είχε πάνω της 45 κεράκια. Ένα για κάθε χρόνο που έχει περάσει από το μακρινό 1974. Για την ακρίβεια από την 3η του Σεπτέμβρη. Μόλις μερικές εβδομάδες πριν είχε αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην χώρα από τον «7χρονο γύψο» της δικτατορίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προαναγγείλει τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης και όλα τα κόμματα είχαν ανασκουμπωθεί προκειμένου μετά από μια μακρά περίοδο «αναγκαστικής αγραναύπασης» να επιστρέψουν σε δημοκρατικές διαδικασίες με πρωταγωνιστή τον κυρίαρχο λαό!
Τότε ήταν που ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποφασισμένος να αφήσει πίσω το παλιό και όσους τον συμβούλευαν να πάρει… την σκυτάλη της Ένωσης Κέντρου, δημιούργησε το νέο, το φρέσκο. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. ΠΑΣΟΚ εν συντομία.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Κινγκ Παλλάς», στην πλατεία Συντάγματος, ένα κείμενο 7 σελίδων και 2419 λέξεων, ο κύριος Παπανδρέου για τους παλιότερους, ο «σύντροφος Ανδρέας» για τους περισσότερους νεολαίους που έδωσαν βροντερό παρών, διαβάζει την «Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου». Όλα τα άλλα είναι ιστορία. Μια ιστορία που γράφτηκε με χρυσές σελίδες στον τόπο. Είτε κανείς υπήρξε στο παρελθόν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, είτε όχι, είτε υπήρξε κοινωνός των ιδεών Παπανδρέου, είτε όχι, δεν μπορεί να παραγνωρίσει την συμβολή και την επιρροή του Κινήματος στην αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας.
Ειδικά από το 1981 και έπειτα, όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κόμμα εξουσίας για αρκετά χρόνια και σε διάφορες (ταραγμένες και μη) περιόδους.
Οι αλλαγές που έφερε όσο αφορά στην παιδεία, την υγεία, το κράτος πρόνοιας, την ασφάλεια του πολίτη, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, την ισότητα, την τρίτη ηλικία (τα… θρυλικά περήφανα γηρατιά) μνημονεύονται ακόμη και στις μέρες μας. Οι καινοτομίες, οι φρέσκιες ιδέες, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις που έφερε το Κίνημα σε μια περίοδο που ο πληγωμένος πολίτης τις είχε ανάγκη προφανώς δίνουν και την απάντηση στο ερώτημα «γιατί τόσος ντόρος με τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας