Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

B’ μέρος συνέντευξης με Χιονία Ανδρεάδου, υποψήφια δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού: «Εγώ αυτό που θέλω να πω στους δημότες μας είναι [να ψηφίσουν] έξω από σόγια, έξω από κόμματα, έξω από φίλους, αδελφούς και αδελφές»

από το Kozan.gr
Στην πιθανότητα συνεργασιών με άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους, την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού, τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι δημότες, καθώς και στις προκαταλήψεις που υπάρχουν για την υποψηφιότητά της, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού και επικεφαλής του συνδυασμού «Όταν το όραμα γίνεται έργο», Χιονία Ανδρεάδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Ανδρεάδου μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές τόνισε πως «Εγώ αυτό που θέλω να πω στους δημότες μας είναι [να ψηφίσουν] έξω από σόγια, έξω από κόμματα, έξω από φίλους, αδελφούς και αδελφές. Να επιλέξουμε πραγματικά τα άτομα που μπορούν να δουλέψουν και πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο». Επίσης η ίδια αναφερόμενη στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού υπογράμμισε πως «Δεν έχουμε την υποδομή για να στηριχθούν δύο δήμοι. (…)Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και για τα Σέρβια και για το Βελβεντό».
Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την ύπαρξη προκαταλήψεων στην περιοχή σε σχέση με την υποψηφιότητα μιας γυναίκας για τη θέση της δημάρχου, η επικεφαλής του συνδυασμού «Όταν το όραμα γίνεται έργο», με αφοπλιστική
ειλικρίνεια απαντά πως «Είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα το να είναι μία γυναίκα υποψήφια στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού. Λυπάμαι που θα το πω αλλά υπάρχει μία μερίδα ανδρών που θεωρεί ότι μπορεί να είσαι ανοιχτή σε οποιοδήποτε θέμα γιατί απλά αποφάσισες να κατέβεις στις εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος».
Διαβάστε αναλυτικά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:
Ν.Χ.: Με την απλή αναλογική, ενδεχομένως να προκύψουν συνθέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, οι οποίες θα επιβάλλουν συνεργασίες ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Βλέπετε θετικά αυτή την πρακτική; Θα επιδιώξετε συνεργασίες;
Χ.Α.: Βεβαίως, είμαι θετική σε συνεργασίες και αυτό που λέω πάντα είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να καταλάβουμε πως αν δεν γίνουμε όλοι μια γροθιά, δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτε στο δήμο μας. Ειδικά σε έναν δήμο που την τελευταία πενταετία έχει δεινοπαθήσει. Εάν δεν ενωθούμε να κάνουμε μία δυνατή ομάδα δεν θα καταφέρουμε τίποτε. Εγώ θα βρίσκομαι σε όποιο μετερίζι με κατατάξουν οι δημότες, για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση, για την σωτηρία του τόπου μας.
Ν.Χ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στελέχωση του συνδυασμού και ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε ότι αφορά την επίσημη παρουσίασή του;
Χ.Α.: Το ψηφοδέλτιο βρίσκεται στο πενήντα με εξήντα τοις εκατό. Θεωρώ ότι στα μέσα Φεβρουαρίου-καθώς υπάρχει το θέμα με το Βελβεντό όπου περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση- θα γίνει η παρουσίαση του συνδυασμού και των ατόμων που θα είναι στο ψηφοδέλτιο.
Ν.Χ.: Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο θα ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους;
Χ.Α.: Βεβαίως από όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς όπως σας είπα εάν όλοι μας αφήσουμε τα κόμματα έξω από τα τοπικά, ο τόπος θα πάει μπροστά.
Ν.Χ.: Μιας και κάνατε λόγο για το Βελβεντό, θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας στο ζήτημα της ανεξαρτητοποιήσής του. Ποια είναι η θέση σας; Τάσσεστε υπέρ ή κατά;
Δεν θέλω να απαντήσω με ένα ναι ή με ένα όχι. Υπάρχει ένας αγώνας ετών που κάνουν οι άνθρωποι του Βελβεντού. Εάν έχουν τη δέσμευση από την κεντρική κυβέρνηση καλώς κάνουν και το συνεχίζουν και το θέλουν. Εμένα η αμφιβολία μου και ο προβληματισμός μου είναι πως στην κατάσταση που έχει φτάσει ο δήμος μας αυτή τη στιγμή από υπαλληλικό προσωπικό, από εργατικό δυναμικό, από οχήματα, από όλα, δυστυχώς δεν έχουμε την υποδομή για να στηριχθούν δύο δήμοι.
Ν.Χ.: Θεωρείτε λοιπόν πως η ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έδινε λύσεις;
Εγώ πιστεύω ναι. Ας μην ξεχνάμε ότι με την κινητικότητα, ότι ένας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων μας έχει κάνει τα χαρτιά για να φύγει σε άλλες υπηρεσίες, κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν, συνεπώς δεν θα υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα όπως πρέπει σαν δήμος. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και για τα Σέρβια και για το Βελβεντό.
Ν.Χ.: Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το κριτήριο επιλογής των δημοτών σε αυτές τις εκλογές; Το 2015 μάλλον ψήφισε συναισθηματικά, ίσως και “τιμωρητικά”. Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το βασικό κριτήριο στις εκλογές του Μαΐου;
Χ.Α.: Να σας απαντήσω ειλικρινά; Δεν γνωρίζω. Γιατί με όλα αυτά που έχω δει και τις επιλογές που έκανε ο κόσμος και ψήφισε κάποιους ανθρώπους, ειλικρινά δεν ξέρω ποιο θα είναι το κριτήριο επιλογής για το ποιος θα ηγηθεί στο δήμο. Εγώ αυτό που θέλω να πω στους δημότες μας είναι [να ψηφίσουν] έξω από σόγια, έξω από κόμματα, έξω από φίλους, αδελφούς και αδελφές. Να επιλέξουμε πραγματικά τα άτομα που μπορούν να δουλέψουν και πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο.
Ν.Χ.: Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να είναι υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού; Θεωρείτε ότι σήμερα υπάρχουν προκαταλήψεις στην περιοχή σε σχέση και με αυτό το ζήτημα;
Χ.Α.: Βεβαίως, ήδη το αντιμετωπίζω από τότε που δήλωσα ότι θα είμαι υποψήφια και από μία μερίδα ανδρών – βέβαια δεν θέλω να γίνουμε ισοπεδωτικοί – αλλά δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα το να είναι μία γυναίκα υποψήφια στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού. Λυπάμαι που θα το πω αλλά υπάρχει μία μερίδα ανδρών που θεωρεί ότι μπορεί να είσαι ανοιχτή σε οποιοδήποτε θέμα γιατί απλά αποφάσισες να κατέβεις στις εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Πιστεύω πως οι γυναίκες είναι πολύ οργανωτικές, μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη και μπορούν να διεκδικήσουν επάξια τη θέση της δημάρχου.
Ν.Χ.: Πως αξιολογείτε τους συνυποψηφίους και τη συνυποψήφιά σας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;
Χ.Α.: Τους θεωρώ όλους αξιόλογα άτομα, δεν έχω κάτι αρνητικό να πω, σας μιλώ ειλικρινά. Δεν το λέω για το θεαθήναι. Κάποιους τους θεωρώ αξιόλογα άτομα για την κοινωνία μας, κάποιους δεν τους θεωρώ ικανούς για το θώκο του δημάρχου. Γιατί δεν σημαίνει ότι ένα καλό παιδί, μία καλή κοπέλα, ένας καλός καθηγητής, ένας καλός γιατρός, ότι μπορεί να είναι και καλός αυτοδιοικητικός. Απέχει πολύ το ένα από το άλλο. Γιατί για να είσαι σήμερα ένας καλός αυτοδιοικητικός θα πρέπει να γνωρίζεις το αντικείμενο, να γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου, τι ανάγκες έχουν και που πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα.
Ν.Χ.: Θεωρείτε ότι η εμπειρία σας στο δήμο ως υπαλλήλου θα σας βοηθήσει;
Χ.Α.: Πιστεύω ότι ένα από τα ατού μου έναντι των άλλων υποψηφίων είναι ότι εγώ γνωρίζω και τους υπαλλήλους. Δηλαδή γνωρίζω τον κάθε υπάλληλο, ξέρω μέχρι που μπορεί να δώσει και που μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Άρα αν γίνει μία αξιολόγηση των υπαλλήλων, εκεί που αγαπάνε και θα δουλέψουν περισσότερο, πιστεύω ότι θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
N.X.: Θεωρείται ότι ο δήμαρχος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να ζει και να δραστηριοποιείται μόνιμα στην περιοχή;
Χ.Α.: Κοιτάξτε το να ζει κάποιος μέσα στα όρια του δήμου το δέχομαι, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ένας δήμαρχος πρέπει να ζει εδώ στο δήμο. Αλλιώς είναι να ξυπνάς το πρωί να περπατάς στο δρόμο ή το απόγευμα που θα περπατήσεις στην αγορά των Σερβίων για να πάρεις τα πράγματα που σου χρειάζονται… γιατί το να λες ότι αγαπάς έναν τόπο είναι το μόνο εύκολο. Πως αγαπάς τον τόπο όταν μένεις στην Κοζάνη; Που αφήνεις τα χρήματά σου για τα αναγκαία, τα καθημερινά; Στον τόπο που ζεις, στον τόπο που αγαπάς; Για εμένα ο δήμαρχος θα πρέπει να μένει εδώ, γιατί αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα, ζει τον κόσμο από κοντά και στηρίζει στην καθημερινότητά του τον δημότη.
Ν.Χ.: Υπάρχει ένα ερώτημα αναφορικά με το αν υπάρχει ασυμβίβαστο της θέσης σας ως Δημοτικού Υπαλλήλου και παράλληλα ως υποψήφιας Δημάρχου, καθώς υπάρχει μία αναφορά επ’ αυτού στον «Κλεισθένη», χωρίς όμως να καθίσταται σαφές.
Χ.Α.: Ναι αυτό είναι αλήθεια. Εγώ παρόλο που έχω υποβάλλει ερώτηση στο υπουργείο δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση. Ο «Κλεισθένης» αναφέρει πως δεν μπορείς να κατέλθεις ως υποψήφια δήμαρχος εφ’ όσον έχεις διατελέσει το τελευταίο δωδεκάμηνο σε διευθυντική ή προϊσταμενική. Εγώ δεν έχω διατελέσει σε τέτοια θέση, οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει κώλυμα . Αλλά και πάλι αν υπάρξει κώλυμα έχω δηλώσει πως θα παραιτηθώ για να είμαι υποψήφια δήμαρχος.
Ν.Χ.: Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε εάν σας δινόταν η δυνατότητα να κάνετε ένα πράγμα και μόνο για το δήμο, ποιο θα ήταν αυτό; Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό;
Χ.Α.: Να κάνω τους ανθρώπους να αγαπήσουν τον τόπο μας πραγματικά, να τους κάνω να γεμίσει η ψυχή τους με αισιοδοξία, με αγάπη για το συνάνθρωπο, με αγάπη για τον εμπορικό μας κόσμο, με αγάπη για τον τόπο και πιστεύω ότι όλα τα άλλα θα έρθουν.
Νατάσα Χατζηγεωργίου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ας είμαστε ειλικρινείς ξέρεις και εσύ ότι τουλάχιστον όσοι ήταν στον δήμο όπως ο Κωνσταντόπουλος και ο Ελευθερίου γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι συνάδελφοι σου εχουν ικανότητες και τι ικανότητες τωρα γιατί ανέχτηκαν ακόμα και επιβράβευσαν κάποιους τους οποίους σε κατιδίαν συζητήσεις έλεγαν ανίκανους και πολλά χειρότερα ας τους ρωτήσει ο κόσμος εγώ πάντως και μόνο επειδή τα έβαλες παλικαρίσια με τον αλίμονο και επειδή ασχολείσαι με την περιοχή θα σε ψηφίσω εάν κατέβεις

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε έναν δήμαρχο ανίκανο και ψεύτη ,αυτοί που μας τον φέρανε και τώρα διεκδικούν να γίνουν δήμαρχοι και βουλευτές η τον ξέρανε οπότε μας κοροιδέψανε ή δεν τον κατάλαβαν οπότε είναι και αυτοί ανίκανοι, η δεν τους ενδιέφερε και απλά θέλανε την καρέκλα και τα πλεονεκτήματα που την συνοδεύουν για τις τωρινές προεκλογικές εκστρατείες τους ,η αντιπολίτευση από την άλλη μεριά τι να πω ,την κάνει ότι θέλει ένας ανίκανος και ψευτης δήμαρχος και θέλει να μας κυβερνήσει.... Χιονία μαζί σου και μπράβο σου γιατί αντέχεις στον πόλεμο που σου κάνουνε......όλοι τους .

Ανώνυμος είπε...

Σαν γυναίκα προς γυναίκα ένα έχω να πω. μην μασάς σε ότι και αν σου λένε τράβα μπροστά, τράβα δυνατά και όπως έλεγε και η γιαγιά μου στα δυνατά τραγιά κρεμάν τα κουδούνια, άστους λοιπόν να κρεμάν και εσύ κούνατα δυνατά για να ακουν ότι η Χιονία είναι όρθια και είναι δυνατή ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Η μονη που μιλησε και δικαιωθηκε απο τα δικαστηρια απο τον αλιμονο ..βεβαιως..δειχνει πως εχει θαρρος

Ανώνυμος είπε...

να είχε και δυνατότητες.....

Το Προφίλ μας