Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή την παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του διαγωνισμού, φέρνουν στην επιφάνεια την ουσία της «απελευθέρωσης της αγοράς» - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι κινήσεις γίνονται με στόχο την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων και των συμπράξεών τους, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. (μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργολαβικοί), μακριά από τις ανάγκες του λαού, συνολικότερα, για πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Στα παζάρια έχει μπει η μείωση του μισθολογικού κόστους, με «εθελούσιες εξόδους», πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις προσωπικού, για να «προικοδοτηθούν» οι λιγνιτικές μονάδες ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Αποδεικνύεται έτσι από πού βγαίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς τα υψηλά και ανταγωνιστικά κέρδη απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη.
Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε. και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους την εναντίωση σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια. Να γυρίζουν την πλάτη σε όσους κεντρικά και τοπικά (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τοπικές παρατάξεις και παράγοντες) «πίνουν νερό» στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και διαφοροποιούνται μόνο στο τρόπο που αυτή θα προχωράει, ανάλογα με τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Να διεκδικήσουν:
o   Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό, γιατί έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους.
o   Να μειωθεί κατά 30% η τιμή της κιλοβατώρας για τη λαϊκή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
o   Να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή.
Η ενέργεια να πάψει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών και να διεκδικήσει ο λαός να γίνει λαϊκή περιουσία, μέσα στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, με το κουμάντο να το κάνουν οι εργαζόμενοι.

Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Νόντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης
Αντωνία Χόλμπα – Τζιφρή, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας
Μιμίκα Ναλπαντίδου, υποψήφια δήμαρχος Φλώρινας
Κυριάκος Ελευθεριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας