Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η κυβέρνηση δεν πληρώνει -Μαζεύει χρήματα για τα ομόλογα του Ιουλίου

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά και το νέο ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup και τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά σε βάρος της χώρας και της οικονομίας, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσφεύγει στην άντληση με κάθε τρόπο εσόδων ώστε να διασφαλιστούν οι ανάγκες σε περίπτωση που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τραβήξει σε μάκρος.

Κρίσιμο σημείο είναι ο Ιούλιος, όταν το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει για υποχρεώσεις σε ομόλογα και τόκους συνολικά 7,4 δισ. ευρώ και τα οποία θεωρητικά αλλά και πρακτικά θα προέλθουν από την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης.
Ωστοσο, πληροφορίες της «Καθημερινής» από τραπεζικές πηγές, που αναφέρουν ότι από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τον Ιανούαριο πληρώθηκαν από το Δημόσιο μόλις 78 εκατ. ευρώ, συνηγορούν στο ότι το ελληνικό Δημόσιο ακολουθεί μια πολιτική συγκράτησης των δαπανών του, οδηγώντας στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και άντλησης εσόδων και ρευστότητας με κάθε δυνατό τρόπο.
Με αυτόν τον τρόπο στερεύει την αγορά από ρευστότητα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», το Δημόσιο έχει το περιθώριο να αυξήσει το ποσό των ληξιπρόθεσμων κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχει περιθώριο αύξησης και των repos κατά 3 δισ. ευρώ, επιπλέον των 11 δισ. ευρώ των ήδη υφιστάμενων, έτσι ώστε το συνολικό ποσό να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο έχει περιθώρια να ενισχύσει τη ρευστότητά του, εφόσον χρειαστεί, κατά 4 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ από repos και 1 δισ. ευρώ από δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών) το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα περιθώρια, δεν αποκλείεται το Δημόσιο να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και χωρίς τη δόση. «Αν χρειαστεί, θα τα μαζέψουμε», υποστηρίζει αρμόδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι τραπεζική πηγή θεωρεί πως σε μια ακραία εφαρμογή της τακτικής εξοικονόμησης, η οποία θα «στεγνώσει» εντελώς την αγορά, η ρευστότητα θα μπορούσε να φτάσει για την κάλυψη των αναγκών έως το τέλος του χρόνου.
Υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν έχει προς το παρόν δώσει εντολή για κάτι τέτοιο.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας