Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Σ.ΥΠ.ΟΤΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ:......Και φυσικά οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα σε σχέση με τους άντρες

«Και φυσικά οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα σε σχέση με τους άντρες, γιατί είναι πιο αδύναμες, είναι μικρότερες, είναι λιγότερο έξυπνες και πρέπει να κερδίζουν λιγότερα! Αυτό είναι όλο»
Όχι, δεν είναι μια ρήση που ειπώθηκε τον 18ο ή 19ο αιώνα. Είναι μια φράση που ειπώθηκε πριν λίγες ημέρες, μέσα στο ευρωκοινοβούλιο από τον ακροδεξιό Πολωνό ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν-Μίκε.
Το «άλλο μισό του ουρανό» ακόμα υφίσταται θεσμικές ανισότητες σε όλο τον πλανήτη, προερχόμενες από πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις. Θεωρούσαμε ότι στην πολιτισμένη Ευρώπη αυτές οι ανισότητες και οι προκαταλήψεις έχουν ξεπεραστεί.
Η επιστροφή όμως του φασισμού και του ρατσισμού, ακόμα και με κυβερνητική μορφή σε κάποιες χώρες, μας φέρνει αιώνες πίσω. Ο ρατσισμός ως γνωστόν στοχεύει πάντα τα πιο αδύναμα μέλη μιας κοινωνίας. Πρώτα οι αλλόφυλοι, οι αλλόθρησκοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, στο τέλος οι γυναίκες.
Ακόμα και σήμερα στον «ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο» οι γυναίκες αποτελούν θύματα κοινωνικών προκαταλήψεων.  Στον επαγγελματικό στίβο του δημόσιου τομέα τα επαγγελματικά δικαιώματα των γυναικών είναι κατοχυρωμένα. Στον ιδιωτικό τομέα όμως, όπως και στην κοινωνία ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Πολύ συχνά οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την «γυάλινη οροφή*».
Εμείς το μόνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως φύλου/ θρησκείας/ ηλικίας/ χρώματος  και πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να αποτυπωθεί αυτό στην κοινωνίας μας.
*μεταφορικά , σαν «γυάλινη οροφή» υποδηλώνονται τα εμπόδια που θέτουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ή των μειονοτήτων στην άνοδό τους στις φαινομενικά προσβάσιμες υψηλότερες βαθμίδες της κοινωνικής ή/και επαγγελματικής ή /και πολιτικής ιεραρχίας.


Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας