Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Τελέστηκε η Παράκληση με Αρτοκλασία για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την παρουσία των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου και Λυκείου, των γονέων, γιαγιάδων και παππούδων τους, διαβάστηκε (15-5-2016) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού ο ‘’Παρακλητικός Κανών εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις’’ (Ποίημα Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Φραγκάκου, νυν Μητροπολίτου Εδέσσης) μαζί και η Αρτοκλασία ‘’υπέρ επιτυχίας και αριστεύσεως των μαθητών, σπουδαστών και νέων εν ταις εξετάσεσιν αυτών και υπερ του ελθείν Κύριον τον Θεόν βοηθόν εν ταις προσπαθείαις και τοις αγώσιν αυτών’’ (Αίτηση της Ακολουθίας).

Ο παπα-Κωνσταντίνος εξήγησε στα παιδιά το Ευαγγέλιο της Παράκλησης, όπου ο Χριστός σε ηλικία 12 ετών βρέθηκε από τον Ιωσήφ και τη μητέρα του (που τον αναζητούσαν τρεις ημέρες) μέσα στο Ναό στα Ιεροσόλυμα ‘’καθεζόμενον εν μέσω των διδασκάλων και ακούοντα και επερωτώντα αυτούς’’, καθισμένον ανάμεσα στους νομοδιδασκάλους να τους ακούει και να τους κάνει ερωτήσεις, κι όπου ‘’εξίσταντο πάντες οι ακούοντες αυτού επί τη συνέσει και ταις αποκρίσεσιν αυτού’’ (Λουκ. β’, 46-47), όλοι όσοι τον άκουγαν έμεναν έκπληκτοι για τη νοημοσύνη και τις απαντήσεις του.

Στο αναλόγιο έψαλαν ο Γιάννης Παπαγόρας και η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά.

Είναι μια Ακολουθία για τους μαθητές μας την οποία ο Ιερός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού την ξεκίνησε το 1985, την επαναλαμβάνει από τότε ανελλιπώς κάθε χρόνο το μήνα Μάιο και θα συνεχίσει να την τελεί με αγάπη για όλα τα παιδιά μας.   

Η παρουσία των γονέων, των γιαγιάδων και των παππούδων είναι καλό δείγμα της  υφιστάμενης στην κοινωνία και στην πατρίδα μας οικογενειακής θαλπωρής και συνοχής μέσα στην οποία ‘’γαλακτοτροφούνται’’ και αναπτύσσονται τα παιδιά μας.

Το οικογενειακό κύτταρο δεν υπάρχει ως αποκομμένη και κλειστή μονάδα, αλλά σχετίζεται ακόμα (εύχομαι και στα κατοπινά χρόνια) με την παιδεία και ‘’ανασαίνει’’ μέσα στο χώρο λατρείας της Εκκλησίας.

Αυτός ο συσχετισμός που αποτελεί το υγιές ‘’θερμοκήπιο’’ για την ελεύθερη και (ανοιχτά προς όλα τα ανθρώπινα ισότιμα και ομότιμα από το Θεό πρόσωπα) αγαπητική ανάπτυξη των παιδιών και μαθητών μας, ας προβληματίζει δημιουργικά και την κάθε φορά πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
15-5-2016


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας