Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ιερό Μνημόσυνο για την 29η Μαΐου 1453 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ιερό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου) και για τους μαζί με αυτόν μάρτυρες και υπερασπιστές, επωνύμους και ανωνύμους, της Κωνσταντινούπολης την 29η Μαΐου του 1453, τελέσαμε (29-5-2016) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού κατά τη Θεία Λειτουργία, Κυριακή της Σαμαρείτιδος και μνήμη της Αγίας παρθένου και μάρτυρος Θεοδοσίας.

Η Εκκλησία (θέλει και) διατηρεί στη μνήμη της (και) την αποφράδα ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Όλοι αυτοί (μάρτυρες και υπερασπιστές) σχηματίζουν την ταυτότητα της συλλογικής μνήμης που δεν σταματά ποτέ.

Τα ‘’Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2016’’ κάνουν αναφορά στο γεγονός: ‘’Μάιος 29. Επέτειος της αποφράδος ημέρας της υπό των Τούρκων γενομένης αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (1453)’’. Η μνήμη της Εκκλησίας διαπερνά (πιστεύω) ολόκληρο το σώμα των ορθόδοξων λαών και (θέλω πάλι να πιστεύω ότι) διαπερνά ως βαθύς προβληματισμός και όλους τους χριστιανικούς λαούς αλλά και κάθε απροκατάληπτο ερευνητή.

Αν η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο εκείνο που επαγγελλόταν (με εργαλείο και ιστό τη θεολογία της Εκκλησίας και την πολιτική σκέψη που απορρέει από αυτήν) τη δυνατότητα της συνύπαρξης και της ενότητας ανθρώπων, λαών και εθνών σε οικουμενικό επίπεδο, εν Χριστώ, τότε η πτώση και η άλωσή της μπορεί ίσως να σημαίνει πτώση και άλωση εκ των έξω, αυτού του οικουμενικού οράματος;

Στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο επιμένει να υπάρχει και να λειτουργεί ως ‘’πόλις επάνω όρους κειμένη’’, που διατηρεί το φως του Χριστού άσβεστο επί την λυχνίαν, (μαρτυρικά από το 1453 ως σήμερα) το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που με το φωτισμένο θεολογικό λόγο και την άγια βιοτή Ιεραρχών και Πατριαρχών Του (μέχρι και του σημερινού Οικουμενικού αγίου Πατριάρχη
Βαρθολομαίου), αποτελεί τη θεολογική συνέχεια της άλλης, της άπτωτης Πόλης, μέσα στην οποία επανα-ανακαλύπτουμε (όταν εγκαταλείπουμε την εσωστρέφεια και την ‘’ασφάλεια’’ που μας προσφέρει η εκτόξευση καταγγελιών κατά πάντων) την βληθείσα ενότητά μας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
30-5-2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας