Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου άνοιξε το Φεστιβάλ Χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου άνοιξε το Φεστιβάλ Χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού (22-5-2016) με τη συμμετοχή των χορωδιών ΚΑΠΗ Βελβεντού, ΚΑΠΗ Λιτοχώρου Πιερίας και ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.   

Στο Φεστιβάλ Χορωδιών συμμετείχε, κλείνοντας την εκδήλωση, το χορευτικό του ΚΑΠΗ Βελβεντού.

Τον αναστάσιμο χαιρετισμό (Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!) την ευλογία, το καλωσόρισμα και τα συγχαρητήρια του Σεβ. κ. Παύλου στο Φεστιβάλ Χορωδιών (στα μέλη των χορωδιών, στους δασκάλους τους, στους μουσικούς και στους διοργανωτές), στο χορευτικό του ΚΑΠΗ Βελβεντού και στο ακροατήριο μετέφερε ο αρχιερατικός επίτροπος της αρχιερατικής περιφέρειας Βελβεντού πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας.  

Το ρεπερτόριο των τριών χορωδιών ήταν πλούσιο και ποικίλο, αποτελούμενο από γνωστά λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, που τα τραγούδησαν με καλλιφωνία και με τις φυσικές φωνές τους, οι χορωδοί (γυναίκες και άνδρες) με τη διεύθυνση και τις υποδείξεις των δασκάλων τους και συγκίνησαν το πολυπληθές ακροατήριο. Σχεδόν στα περισσότερα συμμετείχαν (με την παρότρυνση των μαέστρων) και οι ακροατές.

Το πρόγραμμα άνοιξε η χορωδία του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου Πιερίας. Και έκλεισε το δικό της μέρος με τον ύμνο του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου σε στίχους του Ιωάννη Καρτσιούνα και σε μουσική του 18χρονου μαέστρου Παναγιώτη Σάκκουλα. Στο πιάνο έπαιξε ο ίδιος ο μαέστρος ο Παναγιώτης Σάκκουλας.

Ακολούθησε η χορωδία του ΚΑΠΗ Βελβεντού με μαέστρο (τον ψάλτη και γνώστη της εκκλησιαστικής μουσικής) Τάκη Δασκαλόπουλο. Στο ακορντεόν ήταν η Δέσποινα Νταβατζή και στην κιθάρα η Έφη Μαυρίδου. Η χορωδία έκλεισε το δικό της μέρος με τον ύμνο του ΚΑΠΗ Βελβεντού σε στίχους του Γιάννη Παπαγόρα και μουσική του Τάκη Δασκαλόπουλου.

Την ενότητα της μουσικής έκλεισε η χορωδία του ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων-Μενεμένης (πρόκειται, όπως είπε στον εισαγωγικό χαιρετισμό της η δασκάλα της χορωδίας, για τον μεγαλύτερο Δήμο της Θεσσαλονίκης που ο πληθυσμός του αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου) με μαέστρο την Αναστασία Ιγνατιάδου. Στο πιάνο έπαιξε η ίδια η μαέστρος Αναστασία Ιγνατιάδου.

Το Φεστιβάλ Χορωδιών έκλεισε με την ευγενή συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του ΚΑΠΗ Βελβεντού, με δασκάλα χορού τη Δώρα Αγοραστού.

Από κάθε άποψη οι χορωδοί και οι χορευτές μαζί με τους δασκάλους τους και τους μουσικούς είναι άξιοι επαίνων. Πέρα από την προσωπική τους ηθική και ψυχική ανάταση, ικανοποίηση και γεύση, που προσλαμβάνουν με τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες λειτουργίες πολιτισμού, συμβάλλουν παράλληλα στη διατήρηση του πολιτισμού και προβάλλουν (με όσες δυνάμεις διαθέτουν) την ελληνική μουσική, την ελληνική γλώσσα και ποίηση και τους ελληνικούς κυκλωτικούς χορούς στις νεότερες γενιές. Γίνονται φορείς μετάδοσης στο παρόν και στο μέλλον του οικουμενικού (θεανθρώπινου) ελληνικού πολιτισμού μέσα στον οποίο, παλαιόθεν και ως τα σήμερα,  γαλουχήθηκαν, κραταιώθηκαν, έζησαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία με αρετή και άφταστη τόλμη γενεές γενεών. ‘’Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’’, έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

Ο πολιτισμός των ορθόδοξων λαών – μέσα στα οποία και το γένος των Ελλήνων – είναι ζυμωμένος με τα πάθη των λαών, τις πτώσεις και τις ανα(σ)τάσεις τους και απηχεί (ο πολιτισμός αυτός) με τους στιχουργούς, τους ποιητές, τους μουσικούς και τους ερμηνευτές το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού. Είναι πολιτισμός σταυρο-αναστάσιμος. Είναι πολιτισμός ερωτικός.

Στην ανταλλαγή συγχαρητηρίων ευχών και δώρων το ΚΑΠΗ Λιτοχώρου πρόσφερε στο ΚΑΠΗ Βελβεντού μία εικόνα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Τέτος, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού και μέλος του τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου Δημήτριος Γκρίνιας, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων-Μενεμένης Αναστασία Ιγνατιάδου.

Σε κλίμα φιλοξενίας και χαράς ακολούθησε δεξίωση στο ΚΑΠΗ Βελβεντού για όλα τα μέλη των χορωδιών και του χορού με πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα, που ετοίμασαν και πρόσφεραν οι γυναίκες του ΚΑΠΗ Βελβεντού.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
23-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας