Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Νοχτάρια Λιβαδερού: Η φύση μεγαλούργησε! Εμείς τι κάνουμε; (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Διεκδικούν -κατά την άποψή μας- ακόμη και την πρωτιά από πλευράς εντυπωσιασμού, στα φυσικά αξιοθέατα της Π.Ε. Κοζάνης. «Έχουν την ‘ατυχία’ -και αυτά, κατά την ρήση κορυφαίου αυτοδιοικητικού- να βρίσκονται στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων». Πόσοι τα ξέρουν, πόσοι τα έχουν επισκεφτεί; Ελάχιστοι…
Βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1300 μ. από το οργανωμένο (;) Γεωπάρκο των Μπουχαριών του Μικροβάλτου, μέσω του μονοπατιού του ρέματος της  Ποταμιάς και αριστερά, του μονοπατιού που ζητήθηκε κατ’ επανάληψη να χαραχτεί με παρέμβαση ήπιας μορφής, θεωρώντας το αναπόσπαστο κομμάτι  του Γεωπάρκου, κάτι που «φυσικά» δεν έγινε και που σήμερα είναι σχεδόν απροσπέλαστο.
Αποτελούν το αποκορύφωμα του γεωλογικού φαινομένου των Νοχταριών που κόβει την ανάσα -Νοχτάρια βρίσκονται διάσπαρτα και σε όλη τη διαδρομή μέσω της Ποταμιάς-, με το ύψος των κωνικών σχηματισμών να ξεπερνά τα 15 μέτρα. Είναι της ίδιας γενεσιουργού προέλευσης (διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών) με τους σχηματισμούς των Μπουχαριών και διαφέρουν από αυτά, στο ότι δεν έχουν τη σχιστολιθική πλάκα στην κορυφή.
Προσέγγιση στα Νοχτάρια Λιβαδερού μπορεί ακόμη να γίνει και από το δρόμο από Μικρόβαλτο προς Λιβαδερό -από το 6ο χλμ περίπου-, από ένα ασυντήρητο δασικό δρομάκι, με την απόσταση και εδώ να κυμαίνεται περίπου στα 1300-1400 μ., από τα οποία, τα μισά μπορεί να διανυθούν με αυτοκίνητο.
Άκρως εντυπωσιακά Νοχτάρια στο Λιβαδερό, μπορεί να συναντήσει κανείς και στον Κόκκινο Νόχτο, νότια του χωριού και απέναντι από την Ελάτη. Και εδώ η προσέγγιση έχει δυσκολίες, θα τα δούμε προσεχώς…
Προσδοκούμε ότι μπορεί να ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος; Μάλλον όχι…
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας