Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η οικονομία δεν είναι... επτάψυχη

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Η απορία πλέον δεν είναι εάν αντέχει κι άλλα μέτρα η οικονομία, αλλά πώς αντέχει και στέκεται ακόμη όρθια με όλα όσα συμβαίνουν γύρω της.
ΒΕΒΑΙΑ, Οι αντοχές της αποδεικνύονται αξιοθαύμαστες και σχεδόν καταρρίπτουν όλες τις οικονομικές θεωρίες και αυτή ακόμη τη λογική.
Άλλωστε, γι’ αυτό και οι διάφοροι αναλυτές και νομπελίστες αναγκάζονται κάθε φορά να διορθώσουν τις προβλέψεις τους και διεθνείς οργανισμοί ή παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλου κύρους μέσα ενημέρωσης να αναδεικνύονται οι Κασσάνδρες που προμηνύουν μια καταστροφή, η οποία όμως ποτέ έως τώρα δεν ήρθε.
πραΓΜΑΤΙΚΑ, είναι αξιοπερίεργο πώς η ελληνική οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχει σβήσει, δεν έχει παραλύσει.
Σχεδόν τρία εξάμηνα τώρα κρέμεται σε μια κλωστή και για πάνω από τέσσερα χρόνια πριν αιωρούνταν κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου.

Επέζησε πέρσι με τη «Βαρουφακειάδα», χάρη στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων και της κυβερνητικής στροφής την τελευταία στιγμή.
Κυρίως, όμως, συντηρήθηκε στην «κατάψυξη» από ένα έστω ασθενές τραπεζικό σύστημα που κατάφερε να ανακεφαλαιοποιηθεί, να σταθεί στα πόδια του και να αποφύγει την κατάρρευση, χάρη στην επιβολή του έκτακτου και επώδυνου μέτρου του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων.
Τα capital controls κράτησαν την οικονομία σε μια ελεγχόμενη κατάσταση και αποφεύχθηκε έτσι το καταστροφικό ντόμινο.
Με κρατημένη την ανάσα η οικονο- μία έφθασε τώρα έως εδώ, αλλά έχει εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματα οξυγόνου της.
Γιατί τη στιγμή που προσδοκούσε ή ήλπιζε να σηκώσει το κεφάλι και να αναπνεύσει, έρχεται ξαφνικά η νέα εμπλοκή, ξαναγυρίζοντάς την πίσω στις μέρες του 2015.
Αλλά αυτή τη φορά της λείπουν οι δυνάμεις.
Παρά τα capital controls τα ταμεία των τραπεζών αδειάζουν, τα αποθεματικά των ταμείων έχουν εξαντληθεί και η αλληλεγγύη των εταίρων περιορίζεται, αν δεν έχει εκλείψει παντελώς.
Έτσι η κατάσταση της οικονομίας είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ.
Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει από καιρό. «Εάν έως το Πάσχα ή τις αρχές Μαΐου δεν έχουμε κλείσει τη συμφωνία, καήκαμε», είχε πει.
Και παρά το έως τώρα αισιόδοξο ιστορικό, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η οικονομία δεν είναι? επτάψυχη. Μπορεί εκεί που όλοι απορούν για τις αντοχές της να καταρρεύσει. Ήδη έχει υποστεί τόσα πολλά καρδιακά εμφράγματα, που η «υγεία» της έχει κλονισθεί.
Το παραμικρό ατύχημα, τώρα, μπορεί να καταστεί μοιραίο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας