Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Υποχωρήσαμε σε όλα: Μισθοί και συντάξεις στον αυτόματο «κόφτη»

Η Αθήνα υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των δανειστών και «έδωσε» στον αυτόματο «κόφτη» την δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα νομοθετήσει και τον έκτακτο μηχανισμό («κόφτη») για τη λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Στα μέτρα αυτά - στις περικοπές δηλαδή - θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.
Το Eurogroup, που μιλά για «συμπληρωματικό μνημόνιο», διεμήνυσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις ότι θα κλείσει σύντομα θετικά η αξιολόγηση – ίσως στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – και ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά μετά την λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018 ή αρχές του 2019.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους οποίους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τελική συμφωνία θα έρθει στο eurogroup της 24ης Μαϊου ενώ για την Τρίτη στις 13:00 συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 
Την πρόταση να περικοπούν αυτομάτως μισθοί και συντάξεις εφόσον η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους, κατέθεσε μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των μισθών του Δημοσίου- όπως και του ΦΠΑ- στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ μιλά για συμπληρωματικό μνημόνιο.
Στην πρόταση αυτή, δεν εξαιρούνται οι βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή.
Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.
Το αν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους.
Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.
Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Eurogroup: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τη δόση
Τις προαπαιτούμενες δράσεις, που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και η υιοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού αναφέρονται λεπτομερώς στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά η εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και η δημιουργία του Ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Ακόμη, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τις πρώτες σκέψεις για το χρέος και καλεί Θεσμούς και ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού, ώστε να σταλεί το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, με την πλήρη λίστα των προαπαιτούμενων, όπως και η έκθεση για την αξιολόγηση.
Μόλις γίνουν τα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων- συμπεριλαμβανομένης της νομοθέτησής τους όπου είναι απαιραίτητο- το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
iefimerida.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων με προεδρικά διατάγματα!

Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι μεγαλύτερο. Η ξεφτίλα αυτών που ήρθαν να καταργήσουν τα μνημόνια με ένα άρθρο ή η βλακεία υμών που τους ψηφίσατε για αυτό;

Ανώνυμος είπε...

"Το διάταγμα όμως, πριν υπογραφεί, περνά από τον έλεγχο του ανώτατου ελεγκτικού θεσμού, του ΣτΕ! Του θεσμού που ελέγχει το διάταγμα ως προς την συνταγματικότητα του και την συμφωνία του με το Ευρωπαϊκό δίκαιο!"

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος9 Μαΐου 2016 - 11:20 μ.μ.

Σιγά μην τον ψήφισες. Εσύ μάλλον κάποιον άλλο σωτήρα που μας έφερε μέχρι εδώ ψήφισες.

Το Προφίλ μας