Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κατά λάθος... πανηγυρισμοί

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
Η συμφωνία με την τρόικα θα μπορούσε να είχε κλείσει -και μάλιστα με καλύτερους όρους- ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Όμως, έστω και αργά, και με αχρείαστες πολλές από τις θυσίες που επιβάλλονται, ο επόμενος καλύτερος χρόνος για συμφωνία ήταν τώρα.
Γιατί κάθε χρονοτριβή από εδώ και στο εξής θα οδηγούσε σε νέες περιπέτειες τη χώρα και θα έφερνε προ των πυλών του κίνδυνο να ανέβει επί σκηνής το περσινό καλοκαιρινό θρίλερ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έστω κι αν εντυπωσίασε με το ξαφνικό σύνθημά του να αρχίσουν οι πανηγυρισμοί, έδειξε ότι διαθέτει ρεαλισμό και έχει αναπτυγμένο το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσής του.
Γιατί εάν πέρσι το καλοκαίρι υπέγραψε το Μνημόνιο αποτρέποντας έτσι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία, τώρα ψήφισε τα επώδυνα εφαρμοστικά μέτρα, αποκλείοντας νέα δεινά για τη χώρα και περιπέτειες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και η ψηφοφορία αυτή, που ήρθε μετά από πολλές παλινωδίες, αποκτά τώρα ιδιαίτερη σημασία.
Απομακρύνεται ο κίνδυνος επαναφοράς του Grexit, επέρχεται μια βεβαιότητα στην οικονομία αλλά και μετατοπίζεται, εάν δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Τα τρία αυτά στοιχεία μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποδειχθούν τα «δώρα» έναντι της ιδεολογικής παρεκτροπής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ομνύουν ως αριστεροί στο αντιμνημονιακό… πολίτευμα, έχοντας ως Ευαγγέλιο το «βιβλίο» με όλα τα μνημονιακά μέτρα.
Ο μόνος κίνδυνος τώρα είναι να μην αποδειχθεί πάλι αυτό που εννοούσε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν δήλωνε πως «η ψήφιση είναι το ένα θέμα. Η εφαρμογή είναι που πονάει» και ναυαγήσει όλη η προσπάθεια στην πράξη.
Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει διαπιστωθεί απλώς ότι οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία έγιναν κατά λάθος και ταιριάζουν πιο πολύ στην αντιπολίτευση, αφού μπορεί με το πλήρωμα του χρόνου να βρει έτοιμους και ψηφισμένους όλους του μνημονιακούς νόμους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει συμβεί το ιστορικό παράδοξο.
Να πανηγυρίζουν οι ψηφοφόροι του «όχι» στο περσινό Δημοψήφισμα για όσα πίστευαν αυτοί που είχαν ψηφίσει «ναι».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας