Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Όταν μια Τζάκρη δημιουργεί πρόβλημα και σώζει την παρτίδα…

Του Παναγιώτη Πλιάτσιου-»Πρωινός Λόγος» 11-11-2013
Ο δημοσιογράφος-σχολιαστής Μανώλης Καψής στο MEGA, εμφανώς αμήχανος, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής και την απώλεια μιας βουλευτή για τον κυβερνητικό συνασπισμό, προχώρησε στην εκτίμηση πως «οι παλαιότεροι συνάδελφοι μας έλεγαν πάντα ότι όσο λιγότεροι είναι οι βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι αυτή και κυβερνά με μεγαλύτερη άνεση». Προφανώς, επιχειρώντας να αμβλύνει κάπως τη σπουδαιότητα της διαφοροποίησης της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 154, πλέον, βουλευτές, θέτοντας, παράλληλα, και τον εαυτό της εκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ μετά και τη διαγραφή της με τη σχετική απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεν ξέρω εάν στην πορεία της κυβέρνησης Σαμαράς επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση του Μ. Καψή και των «παλαιότερων συναδέλφων» του. Γνωρίζουμε όμως καλά πως αυτή τη φορά μάλλον η όλη εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Γιατί η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 154 βουλευτών δεν είναι μονοκομματική, όπως συνήθως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά στηρίζεται σε δυο κόμματα. Με πολλά και μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό τους, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους εναπομείναντες βουλευτές του οποίου με το…ζόρι κυριολεκτικά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά! Οι περιπτώσεις των Κώστα Σκανδαλίδη και Θάνου Μωραϊτη είναι μόνο ενδεικτικές.
Και, μάλιστα, γνωρίζουμε όλοι καλά πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πιθανά νέα (οριζόντια ή κάθετα…) μέτρα, το φόρο ακινήτων και πολλές ακόμη δυσκολίες. Που, ανά πάσα στιγμή, με την όλη εικόνα που υπάρχει, μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξης αφορμή και για νέες διαφοροποιήσεις βουλευτών της, σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ένα ενδεχόμενο που δε μπορεί, πλέον, να αποκλείσει κανείς.
Επομένως, από ουσιαστικής, αριθμητικής, αλλά και πολιτικής πλευράς, η στάση της Θεοδώρας Τζάκρη αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η οποία προέκυψε, για να μην ξεχνιόμαστε, από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτή Πέλλας να έρχεται, μάλλον, να… σώσει την παρτίδα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το περασμένο τριήμερο δε γνώρισε και τις καλύτερες του ημέρες. Ειδικά μετά την απογοητευτική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και την εμφανή αδυναμία του να κινητοποιήσει πλατιές μάζες πολιτών κατά της προβληματικής κυβερνητικής πολιτικής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας