Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ολο το κατηγορητήριο για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης - Καρέ καρέ η κινηματογραφική επίθεση

Αναρχικοί και αντάρτες των πόλεων δήλωσαν ο Νίκος Ρωμανός και Γιάννης Μιχαηλίδης, δύο εκ των έξι κατηγορουμένων που δικάζονται για την ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Στο περιθώριο της δίκης τους που ξεκίνησε χθες Παρασκευή, το βούλευμα της παραπομπής των έξι πρωταγωνιστών της υπόθεσης θυμίζει έντονα κινηματογραφική ταινία.
Από 16 χρόνων εμφανίζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, υπό την προεδρία της προέδρου Αλεξάνδρας Κακαβά, τον κατηγορούμενο - και ενήλικο σήμερα - Νίκο Ρωμανό να είναι ενταγμένος στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την οποία ίδρυσαν κυρίως οι Γεράσιμος και Χρήστος Τσάκαλος, σύμφωνα πάντα με τη Δικαιοσύνη.
Η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα το βούλευμα του κατηγορητηρίου (υπ' αριθμ. 1617/2013) με βάση το οποίο άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων - με επεισοδιακό τρόπο, καθώς Ρωμανός και Μιχαηλίδης επιτέθηκαν φραστικά εναντίον των μελών του δικαστηρίου - η δίκη των έξι κατηγορουμένων, όλοι 25 ετών και κάτω, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στον Βελβεντό της Κοζάνης με αφορμή τις ληστείες στην Αγροτική Τράπεζα και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Πρόκειται για τον 25χρονο Ιωάννη Μιχαηλίδη (γνωστό και ως «τοξοβόλο του Συντάγματος», αριστούχο μαθητή), τον 20χρονο σήμερα Νίκο Ρωμανό, τον 22χρονο Δημήτρη Πολίτη, τους 24χρονους Ανδρέα-Δημήτριο Μπουρζούκο και Ανάργυρο Ντάλιο και τον 23χρονο Φοίβο Χαρίση Πούλο.
Συνελήφθησαν όλοι τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2013 και τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώθηκαν στον Ν. Ρωμανό, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και γιο της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, η οποία από τις πρώτες ώρες τον στήριξε με δηλώσεις και συνεντεύξεις της. Ο ίδιος ο Ν. Ρωμανός πάντως με δηλώσεις του από τις φυλακές και στην αίθουσα του δικαστηρίου έκανε λόγο για ένοπλη πάλη και κατακεραύνωνε τις μεθόδους της Αστυνομίας καταγγέλλοντας συγχρόνως και το σύστημα.
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι Μιχαηλίδης, Ρωμανός και Μπουρζούκος μαζί με τέσσερα άγνωστα άτομα ενεργώντας με δόλο στα όρια των νομών Ημαθίας και Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου 2013 με βία και απειλή συνέλαβαν, απήγαγαν παράνομα και κατακράτησαν πρόσωπο και τον μετέτρεψαν σε όμηρο. Απειλώντας τον με ένα Καλάσνικοφ οι κατηγορούμενοι και οι άγνωστοι συνέλαβαν τον (οδοντίατρο) Κ.Κ. και τον υποχρέωσαν να επιβιβαστεί σε ΙΧ αυτοκίνητο καλύπτοντας το πρόσωπό του με λευκό πανί και κατευθύνθηκαν στη Βέροια. Οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί την απαγωγή του οδοντιάτρου, αλλά υποστήριζαν ότι ποτέ δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή ενός τυχαίου ανθρώπου - «δεν διανοηθήκαμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως ανθρώπινη ασπίδα».
Αξιοσημείωτη πάντως είναι και η περιγραφή των όπλων, τα οποία φέρεται ότι κατείχαν οι κατηγορούμενοι: επαναληπτική καραμπίνα τύπου Maverick, ένα πιστόλι τύπου Crvena Zastava με γεμιστήρα με πέντε σφαίρες. Κατηγορούνται ότι στον Βελβεντό μετέφεραν πολεμικά τουφέκια, αυτόματα πυροβόλα, πιστόλια περίστροφα, πολεμικό τύπου Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο τύπου Scorpion, όπλο τύπου Beretta, πολεμικό Καλάσνικοφ και πολλά άλλα. Τα όπλα αυτά μεταφέρονταν με βαν με πλαστές πινακίδες με σκοπό τον εφοδιασμό της τρομοκρατικής ομάδας, σύμφωνα με το βούλευμα.
Πέντε από τους έξι κατηγορουμένους περιγράφονται ως τα πρόσωπα τα οποία με καλυμμένα πρόσωπα και με σωματική βία εναντίον προσώπου αφαίρεσαν κινητά πράγματα ή τους ανάγκασαν να τα παραδώσουν. Ετσι, σύμφωνα με το βούλευμα, την 1η Φεβρουαρίου 2013 οι Μιχαηλίδης και Ρωμανός αλλά και ένα τρίτο άγνωστο άτομο έσπασαν με βαριοπούλα τον υαλοπίνακα δίπλα στην είσοδο της Αγροτικής και ο Μιχαηλίδης έχοντας παρατεταμένη καραμπίνα (ο Ρωμανός κρατούσε Καλάσνικοφ) με απειλές κατά του διευθυντή και υπαλλήλων τους υποχρέωσαν να τους παραδώσουν από το ΑΤΜ ποσό 17.910 ευρώ αλλά και χρήματα από το χρηματοκιβώτιο - συνολικά το ποσό έφθασε τις 175.940 ευρώ.
Οι ίδιοι (πέντε από τους έξι κατηγορουμένους) περιγράφονται ως δράστες της αρπαγής του οδοντιάτρου υπό την απειλή όπλων, ενώ καταγράφεται πως αφαίρεσαν και το αυτοκίνητο του τύπου Urban Cruiser και επιβιβάστηκαν σε αυτό με άλλα δύο άγνωστα άτομα.
Το «ασθενοφόρο» και οι κλοπές
Την ίδια ημέρα στον Βελβεντό Κοζάνης οι Μπουρζούκος, Ντάλιος και Χαρίσης εμφανίζονται με καλυμμένα πρόσωπα και προτεταμένα πολεμικά όπλα στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου υποχρέωσαν τον προϊστάμενο να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν συνολικά το ποσό των 4.020 ευρώ. Ο κατηγορούμενος Πολίτης καταγράφεται ως εκείνος ο οποίος παρείχε πλήρη υποστήριξη στους δράστες κατά την τέλεση της ληστείας στον Βελβεντό. Μάλιστα του αποδίδουν ότι είχε τοποθετήσει πλαστές πινακίδες μαζί με τους άλλους κατηγορουμένους και το είχε διασκευάσει σε ασθενοφόρο ενεργώντας βάσει εγκληματικού σχεδίου για να πραγματοποιήσουν τις δύο ληστείες στην Κοζάνη. Σε αυτόν αποδίδεται και ο ρόλος του οδηγού.
Και στους έξι αποδίδονται και κλοπές και ληστείες στο Γαλάτσι στην Αθήνα, στις 24 Ιανουαρίου 2013, στους Αμπελόκηπους στις 4 και 13 Ιανουαρίου, στον Χολαργό στις 25 Ιανουαρίου, στο Χαλάνδρι, στα Εξάρχεια κ.α. Οι κλοπές αφορούσαν κυρίως αυτοκίνητα.
Ολοι χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με το βούλευμα απείλησαν και γρονθοκόπησαν αστυνομικούς, ενώ περιγράφονται και σκηνές καταδίωξης των κατηγορουμένων που οδήγησαν στη σύλληψή τους.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας