Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τα αίτια της πολιτικής βίας είναι πολιτισμικά τόνισε ο Δημήτρης Ψυχογιός κατά την παρουσίαση του βιβλίου του

από το ΧΡΟΝΟ
Με περιπετειώδη τρόπο, αφού το  αυτοκίνητό του τον «άφησε» κάπου κοντά στη Λαμία και ήρθε τελικά με το αυτοκίνητο του Γρηγόρη Ψαριανού, έφτασε λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. στην Κοζάνη ο Δημήτρης Ψυχογιός για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία», που κυκλοφορεί από το «Επίκεντρο».
Hταν μια ακόμη πρωτοβουλία του vetofm και του vetonews.gr, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Φίλιππος». Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουταβάς, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος και  Ντόρα Τσικαρδάνη, νομικός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Ο συγγραφέας ανέπτυξε την κεντρική θέση του βιβλίου που είναι ότι  «η Ελλάδα έχει τη βιαιότερη πολιτική ιστορία στην Ευρώπη μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που οφείλεται στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας: η πολιτική βία διαιωνίζεται επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των πραγματικών ή φανταστικών προγόνων μας. Πρόκειται για την αγωνιστική ανάγνωση της ιστορίας που η Δεξιά αποκαλεί ‘πολεμική αρετή των Ελλήνων’ και η Αριστερά ‘αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού’. Η εκπαίδευση, η βίαιη ρητορική κομμάτων, συνδικάτων και μέσων ενημέρωσης εκμηδενίζουν τις δυνατότητες δημοκρατικού διαλόγου και συμβιβασμών. Υποκινούν τους πολίτες σε συγκρούσεις, σε αγώνες που μιμούνται και δικαιώνουν κάποιους που προηγήθηκαν – που και αυτοί δικαίωναν κάποιους προηγούμενους».
Από την πλευρά τους οι Ντόρα Τσικαρδάνη και Πάσχος Μανδραβέλης αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία του βιβλίου, ενώ ακολούθησε συζήτησε γύρω από κορυφαία ζητήματα όπως το τι συνιστά πολιτική βία και ποιες είναι οι ρίζες του φαινομένου.
Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, αλλά και η δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολιτισμικά τα αίτια, διότι ο συγγραφέας έχει λεφτά. Για να ρωτήσουμε κι όσους δεν έχουν να φάνε, να δούμε τι θα πουν;

Το Προφίλ μας