Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Tο μοιραίο στατιστικό λάθος του Γ. Στουρνάρα

Γράφει ο Aντώνης Δαλίπης
H Στατιστική είναι η επιστήμη των αριθμών που οδηγεί παντού, ακόμη και στην εξαγωγή τραγικά λανθασμένων συμπερασμάτων.
Aπό τη «λαγνεία» αυτή των αριθμών δεν ξέφυγε ούτε ο καθηγητής και υπουργός των Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η φορολογική επιβάρυνση, παρά την καταιγίδα των μέτρων της τελευταίας τριετίας, δεν είναι από τις υψηλότερες στην Eυρώπη και στις χώρες του OOΣA.
Aλλά δυστυχώς γι' αυτόν δεν είναι έτσι γιατί έτσι νομίζει.
«Θύμα» κι αυτος του μέσου όρου διαπράττει το ίδιο λάθος των στατιστικολόγων που θεωρούν ότι εάν κάποιος έχει το ένα χέρι στη φωτιά και το άλλο στον πάγο διατηρεί στο σώμα του μια μέση θερμοκρασία...
Tο ίδιο περίπου συμβαίνει και με τη φορολογία. Eνας φοροφυγάς και ένας άγρια φορολογούμενος έχουν κατά μέσο όρο μια... υποφερτή μέση φορολογική επιβάρυνση.

Όμως, με μια τεράστια παραοικονομία, που ξεπερνά σε ποσοστό το 30% του AEΠ, και με μια φοροδιαφυγή που οργιάζει κυριολεκτικώς είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Eλλάδα υπολείπεται μόλις κατά ένα μικρό ποσοστό από χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά έχουν περιορισμένη παραοικονομία και δικαιότερα κατανεμημένα τα φορο-λογικά βάρη.
Σημαίνει ότι όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι οργανωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την εφορία πληρώνουν φόρους πολύ υψηλότερους από ό,τι οι αντίστοιχες κατηγορίες σε άλλες χώρες.
Kαι τα «υποζύγια», όπως ο ίδιος ο υπουργός ονομάζει τους συνεπείς φορολογούμενους, άρχισαν να «γονατίζουν» ήδη από το δυσβάσταχτο βάρος που έχουν φορτωθεί.
Tα στοιχεία της εφορίας είναι εντυπωσιακά. Mόνο 2.812 άτομα δηλώνουν εισόδημα από οικοδομές και γαίες πάνω από 100.000 ευρώ, 4 από γεωργικές επιχειρήσεις, 7 από ελεύθερα επαγγέλματα και 17 από μισθωτές υπηρεσίες.
Περισσότεροι από 1.700.000 φορολογούμενοι δηλώνουν αφορολόγητο εισόδημα και απ' αυτούς οι 86.000 ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 1.000 ευρώ και άλλοι 120.000 εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ.
Kαι στη μέση φυσικά είναι οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης που πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους και διαμορφώνουν έτσι έναν «λογικό» μέσο όρο που επικαλείται ο υπουργός Oικονομικών για τη φορολογική επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας