Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Κοζάνη: Μια "Γέφυρα Ζωής" από 260 εθελοντές αιμοδότες

από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Μια “Γέφυρα Ζωής” έχουν δημιουργήσει περίπου 260 εθελοντές αιμοδότες από τη Κοζάνη, οι οποίοι, εκτός από αίμα, δίνουν και αιμοπετάλια καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες έξι ασθενών με λευχαιμία ηλικίας 3-32 ετών από την περιοχή τους. Ωστόσο η διαδικασία της λήψης αιμοπεταλίων μπορεί να γίνεται μόνο στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μόνο πρωινές ώρες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στους εθελοντές αιμοδότες από την Κοζάνη καθώς θα πρέπει να μετακινούνται σε εργάσιμες ώρες.

“Οι αιμοδότες μπορούν να πάρουν μόνο δύο φορές το χρόνο άδεια αιμοδοσίας από τη δουλειά τους, έτσι δεν μπορούν πάντα να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν αιμοπετάλια, το οποία μπορούν να τα δίνουν μέχρι και δύο φορές το μήνα. Από την άλλη η απόσταση ανάμεσα στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη και η διαδικασία λήψης αιμοπεταλίων που διαρκεί περισσότερο από μια ώρα κάνουν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Βόμβας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής”.
Προσθέτει δε ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχε μία συσκευή μεταφοράς και διατήρησης αιμοπεταλίων έτσι ώστε να δίνουν οι εθελοντές αιμοδότες αιμοπετάλια στην Κοζάνη και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στο ΑΧΕΠΑ. Δυστυχώς όμως λόγω της κρίσης δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας αυτής της συσκευής.
“Για παράδειγμα σήμερα ένας 12χρονος από την Κοζάνη που πάσχει από λευχαιμία και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ έχει άμεση ανάγκη χορήγησης αιμοπεταλίων ομάδας 0+ και καλούμε να ευαισθητοποιηθούν δότες αιμοπεταλίων από τη Θεσσαλονίκη για να καλυφθεί αυτό το παιδί, γιατί είναι δύσκολο οι δικοί μας εθελοντές να πάνε από τη Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη” επισημαίνει ο κ. Βόμβας.
“Αίμα μπορεί να δώσει κανείς 2-3 φορές το χρόνο, αιμοπετάλια όμως μπορεί να δώσει μέχρι δύο φορές το μήνα. Ο χρόνος ζωής των αιμοπεταλίων μέσα στον οργανισμό του κάθε ανθρώπου είναι 5-9 ημέρες ενώ από τη στιγμή που θα ληφθούν από το δότη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 4 ημέρες. Εμείς οργανώνουμε ομάδες 12-14 ατόμων που ανά δύο άτομα κάθε 2-3 ημέρες ημέρες δίνουν αιμοπετάλια” προσθέτει ο κ. Βόμβας.
Στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” που δημιουργήθηκε πριν 8 χρόνια έχουν οργανωθεί 260 εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι δίνουν αίμα αλλά και αιμοπετάλια για τις ανάγκες τεσσάρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Θεαγένειο και Ιπποκράτειο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας