Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Κοζάνη: Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίων και λυκείων), γονέων και καθηγητών έγινε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Η διαμαρτυρία που είχε σαν στόχο να καυτηριάσει την κατάσταση στην παιδεία, τα κενά σε ειδικότητες και τις ελλείψεις βιβλίων, διοργανώθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Κοζάνης. Οι μαθητές φώναξαν για τα αυτονόητα, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά άμεσα.



Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου Κοζάνης Παναγιώτης Χεριστανίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ιδίως στα ΕΠΑΛ, σημειώνοντας πως: «Η σημερινή κινητοποίηση έχει σαν σκοπό να τονίσουμε τα προβλήματα της παιδείας και όχι μόνο. Σαν γονείς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα και το θέμα της παιδείας περνάει σε δεύτερη μοίρα. Αν θέλουμε να εστιάσουμε σε κάποια προβλήματα πέρα από το θέμα της δωρεάν παιδείας που τόσα χρόνια παλεύουμε, στην Κοζάνη έχουμε κενά καθηγητών σε ειδικότητες μάλιστα των ΕΠΑΛ όπου οι μαθητές θα πάρουν πτυχίο χωρίς να έχουν διδαχθεί ειδικότητες. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία που να λειτουργούν και όχι να υπολειτουργούν».
Σε ό,τι αφορά τα κενά που υπάρχουν, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ είναι γύρω στα 30 σε όλο το Νομό (χωρίς να υπολογίζονται τα Μουσικά Σχολεία), ενώ  στο 1ο ΕΠΑΛ που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, υπάρχουν 46 κενά στην ειδικότητα νοσηλευτικής, ενώ χθες παραιτήθηκε ένας ωρομίσθιος ακόμη. Στα κενά αυτά να προστεθούν 10 ώρες ακόμη στους βρεφοκόμους και 6 ώρες στη γεωπονία. Οι γονείς επικοινώνησαν με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου σύμφωνα με το κ. Χεριστανίδη τους επισημάνθηκε ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την παρουσιάζουν οι γονείς», ενώ παρόμοια ήταν και η εικόνα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας, αναφέρθηκε στη συμπόρευση που υπάρχει με τους γονείς γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. «Τα προβλήματα γιγαντώνονται. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Ζητάμε να καλυφθούν τα κενά, να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές σε κάθε τμήμα, επίσης να διατεθούν κονδύλια για την εκπαίδευση», σημείωσε.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης από κοινού με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων διαπιστώνει τα παρακάτω σημαντικά για την εκπαίδευση προβλήματα:
•  2122 διαθεσιμότητες - απολύσεις συναδέλφων
• ο αφανισμός  10000 αναπληρωτών
• η κατάργηση ειδικοτήτων - μαθητικού δυναμικού και μεταφορά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση
• εξετάσεις πανελλαδικού τύπου για τους μαθητές μας από την Α Λυκείου
• σχολικές τάξεις 27 και 30 μαθητών
• μείωση δαπανών για τα σχολεία μας της τάξης του 60%
• την άμεση  κατάργηση 102 σχολείων (ΕΠΑΣ)
• τρομοκρατημένους και ανασφαλείς εκπαιδευτικούς λόγω της διαθεσιμότητας της
κινητικότητας και της απόλυσης
• την απαξίωση της ειδικής αγωγής
• εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς λάστιχο που διδάσκουν σε 2 και 3 σχολεία την ημέρα
• διάλυση των οικογενειών των εκπαιδευτικών και την οικονομική τους εξαθλίωση λόγω των
υποχρεωτικών μετατάξεων και μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια
• την αδιάλλακτη συμπεριφορά του υπουργείου
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από ποιον ζητούσαν αυτά που ζητούσαν, από άνθρωπο ή από κτήριο;

Το Προφίλ μας