Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Κοζάνη: Από σήμερα ενδιάμεσες εκπτώσεις στην αγορά

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Πρεμιέρα κάνει σήμερα στην αγορά το πείραμα του δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10/10, ενώ από αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις άνω των 250 τ.μ. να ανοίξουν μέχρι και επτά Κυριακές το χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρη Αθανασιάδη, στην Κοζάνη όλα τα καταστήματα που ανήκουν στον σύλλογο πρόκειται να ανοίξουν τέσσερις Κυριακές, όπως άλλωστε και σε όλα τα καταστήματα στη Δυτική Μακεδονία.



Οι τέσσερις αυτές Κυριακές όπου και θα ανοίξουν τα καταστήματα στην Κοζάνη είναι: 15 και 22 Δεκεμβρίου 2013, 19 Ιανουαρίου 2014 και 20 Ιουλίου του 2014. «Αυτές είναι οι τέσσερις από τις επτά Κυριακές που ανοίγει τα καταστήματά του ο Εμπορικός Σύλλογος. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα βάση νόμου να ανοίξει και τις 7 Κυριακές, αν αυτός το επιθυμεί» τόνισε ο κ. Αθανασιάδης.
Όπως όλα δείχνουν και τις επτά Κυριακές στην Κοζάνη θα ανοίξουν κάποια μεγάλα καταστήματα – αλυσίδες (με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και υποκαταστήματα τοπικά), αλλά το ζητούμενο είναι τι κόσμο θα έχουν και όχι πόσες ημέρες το χρόνο θα είναι ανοιχτά, σύμφωνα με τον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο. Αυτό θα γίνει μεμονωμένα και για κάποια καταστήματα από αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την εργασία την Κυριακάτικη αργία υπάρχει νομοθεσία για την καταβολή των ημερομισθίων, γεγονός για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει τις επιφυλάξεις του.
Παράλληλα, από σήμερα 1 Νοεμβρίου ξεκινάει και το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα, εκ των οποίων και τα καταστήματα της Κοζάνης. Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασιάδης, τα καταστήματα θα αναγράφουν κατά τις ημέρες αυτές την αρχική και την τελική τιμή των προϊόντων, ενώ δεν θα αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης.
 
ΕΣΕΕ: περίοδος πειραματισμού και αναζήτησης της αγοράς
«Η αγορά του λιανεμπορίου εισέρχεται, μετά από την ψήφιση του νόμου 4177/2013 για το ανανεωμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης. Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
…Η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή αλλά, όπως συνέβη και με το πλαίσιο ωραρίου μετά την ψήφιση του ν. 3377/2005, θα αποτελέσει εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι μόνο τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα.
….Επισημαίνουμε ότι σ’ αυτό το πρώτο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για «μία τιμή - χαμηλή τιμή». Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.
Η ΕΣΕΕ εύχεται καλό μήνα και ελπίζει η μίνι περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων να έχει μάξιμουμ αποτελέσματα για εμπόρους και καταναλωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας