Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η δυστοκία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι υποψήφιοι για τις εκλογές

του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr
Δεν θυμάμαι άλλη εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση, όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο πληθώρας υποψηφίων στα δυο μεγάλα κόμματα για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα κόμματα να ψάχνουν με φακό μπας και βρουν υποψήφιο-α που θα τους οδηγήσει έστω σε μια αξιοπρεπή εκλογική παρουσία. Στην Πτολεμαΐδα το ΠΑΣΟΚ ξιφουλκεί με τον εαυτό του. Ο Θεμης Απατσιδης, ο Αντώνης Μαυριδης, ο Λάζαρος Λωτιδης και ο Ιορδάνης Ανδρεαδης έχουν μονίμως το βλέμμα τους στραμμένο στη καμινάδα της Ιπποκρατους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στα σήματα καπνού θα αναγράφεται το όνομα τους. Στην ΝΔ υπάρχει ο πονοκέφαλος που λέγεται Π. Βρυζιδου (δήμαρχος Μαυρικίου) και η οποία ανεξάρτητα από το χρίσμα που εδόθη στον Γρηγόρη Τσιουμαρη «τρέχει» για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της.

Στην Κοζάνη πριν από δυο ημέρες η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Α. Νανοπουλου στον δήμο ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν οι υπόλοιποι τέσσερις που έχουν ανακοινώσει ήδη την πρόθεση τους να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο. Οι υποψήφιοι Κ. Πουτακιδης, Κ. Κοκκολης, και Ν. Ζηκοπουλος φαίνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ότι αποσύρονται, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του πρωην προέδρου της ΝΟΔΕ Γ. Τοπαλιδη. Για τον τελευταίο όλα θα κριθούν στις επόμενες ημέρες, από τις απαντήσεις που θα πάρει, στις προτάσεις που έχει διατυπώσει τόσο στους συνυποψήφιους του όσο και στην πολιτική δημογεροντία της ΝΔ.

Εάν προκρίνει δηλαδή  το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο που ετοιμάζει. Στο δε Βοϊο έχω χάσει το λογαριασμό με την πληθώρα των υποψηφίων της ΝΔ, που όμως όλοι δηλώνουν ότι ετοιμάζουν το ψηφοδέλτιο νίκης. Την ιδία  στιγμή στα Γρεβενα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει ματαίως να βρει εθελοντή –ασκούνται πιέσεις στην Μ.Παπαγεωργιου- για να συγκρουστεί με τον Δ. Κουπτσιδη της ΝΔ.

Για την δε Περιφέρεια ο τοκετός για το ΠΑΣΟΚ θα είναι δύσκολος μιας και μόλις χθες τελείωσε  η πέμπτη δημοσκόπηση που έχει ζητήσει η Ιπποκρατους και αυτή την στιγμή  τα στοιχεία της μελετώνται από τον Θανάση Τσουρα ενώ αύριο θα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού για τη τελική απόφαση. Οι Π. Κουκουλοπουλος και Α. Αθανασιάδης θεωρούνται ο πιθανοί αλλά με τον Γ. Παπανδρέου ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αρκετοί ανατρέχουν στο παρελθόν και στις επιλογές που τότε συζητήθηκαν με ανάμικτα συναισθήματα.
 
Η Όλγα Κουριδου (χθες επιλέχθηκε ως γενική διεύθυνση του ΛΚΔΜ) ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής στις προηγούμενες εκλογές. Έτσι δεν αποκλείεται  κάποια υποψηφιότητα που θα σηματοδοτεί με νόημα τις βαθιές πολιτικές επιλογές Παπανδρέου και τέτοιες περιπτώσεις  υπάρχουν στην περιοχή. Πάντως οι περισσότεροι υποψήφιοι και από τα δυο μεγάλα κόμματα που δηλώνουν παρόντες σε αυτήν την αναμέτρηση, αναμασούν όλοι την ιδία καραμέλα.«Τα χρίσματα τα δίνει ο λαός» η το άλλο «τα κόμματα είναι ανακόλουθα των ρευμάτων που διαμορφώνονται στις τοπικές κοινωνίες».

Το παράδοξο είναι ότι όλοι, μα όλοι οι υποψήφιοι, είναι παιδιά του ίδιου κομματικού "σωλήνα" και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών οφείλουν ακόμη και την όποια επαγγελματική καταξίωση τους στο ΠΑΣΟΚ η την ΝΔ. Μάλιστα κάποιοι από τους παραπάνω δεν δίστασαν να απευθυνθούν στον ίδιο κομματικό μηχανισμό που τώρα αποκηρύσσουν για να εξασφαλίσουν μια θέση στην Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ η στην ΝΟΔΕ της ΝΔ. Με λίγα λόγια το τοπίο θυμίζει ολίγον «παιδική χαρά» αλλά η κατάσταση που βιώνει η περιοχή είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή για να προσαρμοστεί στον πήχη που θέτουν οι φιλόδοξοι αυτοδιοικητικοι παράγοντες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειροτέρα από το γεγονός της δομικής ανυπαρξίας των δυο μεγάλων κομμάτων στην περιοχή. Φαίνεται ότι η τοπική κομματική νομενκλατούρα να τα έχει χαμένα. Στην ΝΔ κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων με συμμετοχή περισσότερο κοινωνικών παραγόντων και λιγότερο των μελών και στελεχών του κόμματος. Παρότι στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού στην ΝΔ ψήφισαν 800.000 πολίτες, φαίνεται ότι το κόμμα έχει παραλύσει, δεν αξιοποιεί το παραπάνω γεγονός και επανέρχεται σε λογικές παραγοντισμου στη διοίκηση, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΝΔ την τελευταία δεκαετία. Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιαννη λειτουργεί καταλυτικά αφού έχει αποσαρθρώσει το μαλακό υπογάστριο του κόμματος.

Στο δε τοπικό ΠΑΣΟΚ τα στελέχη αισθάνονται την απόλυτη απομωνοση αφού κανείς δεν τους συμβουλεύεται για κανένα θέμα. Από την άλλη δεν διατύπωσαν δικό τους λόγο για κάποιο θέμα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γεγονότα που ακολούθησαν τον Καλλικράτη. Η απουσία τους ήταν εκκωφαντική. Δεν εξέφρασαν άποψη και δημόσιο λόγο για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης τους στο νομό Κοζάνης. Πολλοί που "γεύτηκαν" από πρώτο χέρι την θύελλα που δημιούργησε ο Καλλικράτης θεωρούν την στάση των τοπικών κομματικών στελεχών, κατώτερης των περιστάσεων.

Δεν ξέρω εάν μετά από όλα αυτά είναι σημείο των καιρών η απόφαση της Α. Διαμαντοπουλου στην τελευταία επίσκεψη της στην περιοχή να συναντήσει τους κομματικούς συνδικαλιστές στο χώρο της παιδείας σε γνωστό καφέ της πόλης και όχι στα τοπικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για όλους είπε εκτός από το δήμο Σερβίων - Βελβεντού. Γιατί;
Μήπως ξέρει ότι τα κόμματα ούτε αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν στηρίξεις για το δήμο μας; Στο site της αυτοδιοίκησης δεν αναφέρει στα 80 ονόματα που θα ανακοινωθούν από το ΠΑΣΟΚ τίποτα για Σέρβια.
Μήπως περιμένουν τίποτα από την Ιπποκράτους;

Το Προφίλ μας