Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τέσσερις διαφωνίες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά το προσεχές Σάββατο το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση την επόμενη εβδομάδα.
Λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στην ανώτατη εκπαίδευση, το Συμβούλιο του ΤΕΙ καλεί στη συνεδρίαση όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις του ιδρύματος και να πάρουν θέση και οι ίδιοι. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 20 Αυγούστου 2011 στις 11 το πρωί με θέμα: «Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ενόψει των εξελίξεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Οι εργασίες του Συμβουλίου αφορούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το ρόλο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία.
Στην έκτακτη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν : Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, «εμείς ζητάμε να γίνουν δεκτές οι θέσεις της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας και του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως τις είχαμε αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως δεν την έλαβε υπόψη, γι’ αυτό και θέλουμε να τις επαναδιατυπώσουμε». Ειδικότερα σημείωσε την κατηγορηματική αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΤΕΙ, στα σημεία του νομοσχεδίου για τον τρίτο κύκλο σπουδών, για την διετή και τριετή φοίτηση σε τμήματα των ΤΕΙ, για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των ΤΕΙ και πρυτάνεων στα ΑΕΙ, καθώς και για τον «Καλλικράτη» στα ΤΕΙ που απειλεί με κλείσιμο πολλά τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια.
Ο Γ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι ζητάμε την θεσμοθέτηση του τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) και για τα ΤΕΙ, κατόπιν αξιολόγησης από το Συμβούλιο των ιδρυμάτων. Οι τριετείς και διετείς κύκλοι σπουδών, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι «δύνανται να υπάρξουν» για τμήματα ΤΕΙ, ο Γ. Χαραλαμπίδης υποστήριξε ότι «αυτό να μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων ή μόνο στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης». Άλλωστε, σημείωσε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται τέσσερα χρόνια σπουδών για να χαρακτηριστεί ένα ίδρυμα ανώτατο». Δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι «η συγκεκριμένη διάταξη επιχειρεί να υποβαθμίσει τα ΤΕΙ», εκτός όπως είπε, «αν αλλάξει το Σύνταγμα». Εξέφρασε την διαφωνία του και με τον τρόπο εκλογής των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο εκλέγεται από 11μελές συμβούλιο, στο οποίο τα μισά μέλη είναι εξωτερικά και δεν προέρχονται από τα ιδρύματα. Επανέλαβε τη θέση «για εκλογή των προέδρων των ΤΕΙ και των πρυτάνεων των πανεπιστημίων από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είπε ότι «επίκειται σάρωμα 70 τμημάτων ΤΕΙ της χώρας στο πλαίσιο του Καλλικράτη, γι’ αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε φορείς και κοινωνία για να βρίσκονται σε εγρήγορση».
Άλλωστε, είπε η έκτακτη συνεδρίαση είναι ανοιχτή προς βουλευτές, φορείς και παράγοντες, επειδή αφενός πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις μας και αφετέρου να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις. Στόχος είναι να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους για το καλύτερο δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας