Η συνάντηση προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Θεόδωρου Θεοδουλίδη και του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Προέδρου του ΚΕΔΙΒΙΜ, καθηγητή Γεώργιου Ιορδανίδη και με αφορμή το έργο SEED (Erasmus+), που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με επιστημονικά υπεύθυνη και επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αθηνά Κρέστου.
Στην εν λόγω συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιχειρήσεων και φορέων λήψης αποφάσεων από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, επιβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας ενός CoVE Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία αποτελούν συνεχώς εξελισσόμενα οικοσυστήματα δεξιοτήτων για ευέλικτη επαγγελματική κατάρτιση που μπορούν να προβλέπουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε κάθε επάγγελμα και να προτείνουν αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης.
Ειδικά στη περιοχή της Δ. Μακεδονίας, η δημιουργία ενός CoVE μπορεί να συμβάλλει στην οικονομικά και κοινωνικά Δίκαιη Μετάβαση δημιουργώντας νέες, αλλά και προστιθέμενες αξίες σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς με καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, σε στενή συνεργασία με επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προωθώντας την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε στους παρισταμένους η δομή, λειτουργία και ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου και υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανεκπαίδευσης των εκπαιδευτών σε διαρκώς εξελισσόμενες δεξιότητες (πράσινες και ψηφιακές).
Έπειτα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, υπήρξε σύμπνοια των παρισταμένων για την δημιουργία CoVE Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, κατατέθηκαν προτάσεις για την δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και τέλος η πρόθεση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης, για την χάραξη των επόμενων βημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου