Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής "Βελβνεντινές Φωνές" στην εκδήλωση μνήμης του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε Κοζάνης

Μετά από πρόσκληση του «Μικρασιατικού  Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης» η χορωδία μας πήρε μέρος στην 8η συνάντηση χορωδιών «Μουσικές διαδρομές», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις 27 Μαΐου στο κιν/θέατρο «Φίλιππος».

            Ήταν μια εκδήλωση στη μνήμη της άλωσης της Πόλης απ’ τους Τούρκους στις 29 Μαΐου 1453. Ήταν μνήμη ιστορίας, διότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία εύκολα χάνει τον προσανατολισμό του. Έτσι, διατηρούμε και προβάλλουμε την πλούσια μουσική μας κληρονομιά και γενικότερα τον πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια της αρχαιότητας ο Απόλλωνας ήταν θεός του φωτός και της μουσικής.

            Τούτη η χορωδιακή συνάντηση ανέδειξε, κυρίως, τη μουσική που έφεραν οι Μικρασιάτες απ’ τις χαμένες Πατρίδες. Ακούστηκαν τραγούδια συνθετών  που κατάγονται απ’ αυτά τα μέρη αλλά και άλλων Ελλήνων συνθετών, που με τη μουσική τους ύμνησαν την ελευθερία. Είναι αντιληπτό ότι η μουσική μπορεί ν’ αποτελέσει δύναμη ανάτασης και έμπνευσης.

            Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου με χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.  Τη σκυτάλη πήρε ο ομιλητής της εκδήλωσης κος Απόστολος Παπαδημητρίου που με περιεκτικό, τεκμηριωμένο και καθαρό λόγο αναφέρθηκε στην κατάσταση της Πόλης στα χρόνια του Βυζαντίου και την άλωσή της απ’ τους Τούρκους στις 29 Μαΐου 1453. Έκανε και αναφορά στον πολιτισμό της ανατολής. 

            Ακούστηκε απ’ τη χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου ο ύμνος «Τη Υπερμάχω» μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτης κατάνυξης.  Εμφανίστηκαν στη συνέχεια οι χορωδίες και καθεμιά παρουσίασε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα τραγουδιών. Συγκεκριμένα: η μικτή χορωδία Ευρωπούλου «Ι. Καποδίστριας» Κέρκυρας, η χορωδία «Εθελοντών και μελών Ε.Ε.Σ.» Κοζάνης και η χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης.

            Η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές» απέδωσε τα τραγούδια: «Σε καινούρια βάρκα μπήκα», «Όμορφη πόλη», «Το τραμ το τελευταίο» και «Λίγες καρδιές αγαπούνε». Η χορωδία μας στάθηκε πάρα πολύ καλά πάνω στη σκηνή και έπραξε γι’ άλλη μια φορά το καθήκον της. Με την ορχήστρα του συλλόγου μας παρούσα, τις μελωδικές φωνές των μελών της σε πλήρη εξέλιξη και βεβαίως με τη διεύθυνση της χαρισματικής μαέστρου μας κας Αλεξάνδρας Παπά καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, χωρίς υπερβολή. Αυτό φάνηκε και απ’ τις αντιδράσεις του και τις κριτικές που ακολούθησαν.   Εμείς, μέσα απ’ το σύλλογό μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλύτερο με στόχους και παράλληλη συλλογική δράση.

            Μέχρι τη λήξη τούτης της χορωδιακής περιόδου θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό για τις εκδηλώσεις που ακολουθούν.

- Στις 10 Ιουνίου 2023 συμμετοχή στη Φλώρινα σε εκδήλωση του Συλλόγου Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης».

- Στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2023 η χορωδία θα πάρει μέρος στο 10ο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του.

- Στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2023 ο σύλλογος διοργανώνει στο Βελβνεντό το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών. Υπάρχει ήδη μεγάλη συμμετοχή χορωδιών προερχόμενες από διάφορα μέρη.

            Να ευχαριστήσουμε το σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης για την πρόσκληση που μας έστειλε. Ήταν όλα καλά οργανωμένα και γι’ αυτό θέλουμε να τους συγχαρούμε, όπως και για τη φιλοξενία. Ήδη υπάρχει σε επίπεδο συλλόγων μια καλή συνεργασία την οποία επιθυμούμε να ενισχύσουμε προς όφελος των συλλόγων και της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής

«Βελβεντινές Φωνές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας