Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και προέβη στη χειροτονία Διακόνου, στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τέλεσε (Πέμπτη της Αναλήψεως, 25-5-2023) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και προέβη στη χειροτονία Διακόνου, στον κατάμεστο από λαό εντός του Ναού και εκτός στο καταπράσινο, εαρινό, ηλιόλουστο προαύλιό του, Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

 

Ο νέος Διάκονος είναι ο π. Κωνσταντίνος Άγγ. Παραλής, ετών 28, με καταγωγή από την Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Λ. Κουτσιούκη από το Βελβεντό. Έχουν ένα παιδί. Ο νέος Διάκονος με τη χειροτονία του και δι’ ευχών του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας κ. Παύλου, εντάσσεται στο δυναμικό του ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Αντι-αναφωνούμε από το βάθος της καρδιάς μας και για ενθάρρυνσή του στην έναρξη του ιερατικού του βίου, την κραταιά από τον Σεβασμιώτατο αναφώνηση εις επήκοον του λαού: Άξιος!

 

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο πλαισίωσαν οι πατέρες: Ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, εφημέριος του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού και αρχιερατικός της Α.Π.Β. Ο πρωτοπ. Αθανάσιος Γεωργιάδης εφημέριος της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβεντού. Οι Διάκονοι: Ο π. Θεόδωρος Χατζηευστρατίου. Και ο π. Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης από την Ι. Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

 

‘Έψαλαν στο αναλόγιο καλλίφωνα και πανηγυρικά οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Βασίλης Ποτουριάδης, Γιώργος Σεραφείμ, Βασίλης Καρανώτας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά. Διακόνησαν στο Ιερό οι διακονητές: Περικλής Παπαγεωργίου, Δημήτριος Στεφάνου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Χαρίσιος Μπγιάλας, Παναγιώτης Μαργαρίτης. 

 

Μεταξύ του πολλού λαού παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι Βελβεντού Γιάννης Γκίκας και Ζήνων Παπαδημητρίου. Ο Πρόεδρος της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) Δημήτριος Ζουζός.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος αφού εξήγησε θεολογικά και με απλό τρόπο το γεγονός της Ανάληψης του Χριστού και τη σημασία του για το ανθρώπινο γένος, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός της χειροτονίας του Διακόνου, εξήγησε το νόημα όλου του ιερού μυστηρίου της χειροτονίας, καλωσόρισε στα καθ’ ημάς, ευχήθηκε και απηύθυνε επισκοπικές παραινέσεις-συμβουλές στο νέο Διάκονο, επαίνεσε τη μάνα για το μεγαλείο της ανατροφής και της προσφοράς στην Εκκλησία του παιδιού της ως Κληρικού. Ευλόγησε την οικογένειά του, τη νέα διακόνισσα και το παιδί τους.

 

Ρίγη συγκίνησης:  Ρίγη συγκίνησης (φάνηκε και από την απόλυτη σιωπή) κατέκλυσε το πυκνό εκκλησίασμα κατά τη στιγμή της τριπλής περιφοράς του νέου Διακόνου από τους συν-Διακόνους του, γύρω από την Αγία Τράπεζα, τον ασπασμό σ’ αυτήν στις τέσσερις γωνίες, τον ασπασμό του χεριού και του επιγονατίου του Επισκόπου. Το αποκορύφωμα ήταν στην ανάγνωση από τον Σεβασμιώτατο με την επίθεση της χειρός του στην κεφαλή του χειροτονηθέντος, της χειροτονιτήριας Ευχής. Εδώ, πέρα από την απόλυτη σιωπή-λυγμό του λαού, ήταν εμφανές το ‘’σπάσιμο-λύγισμα’’ της φωνής (από συγκίνηση, από ουράνιο άνοιγμα - και κάθοδο του Αγίου Πνεύματος) του Σεβασμιωτάτου.

 

Το έγραψα και το ξαναγράφω: Χειροτονία Κληρικού στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού γίνεται για πρώτη φορά από κτίσεως του Ναού. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν το 1963. Τώρα, 2023, 60 χρόνια μετά, γίνεται για πρώτη φορά, και καταγράφεται στο ιστορικό του Ναού, η πρώτη, στον α’ βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του Διακόνου, χειροτονία Κληρικού. Χαράς ευαγγέλια!

 

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες και τον σεβασμό μας στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο για την τιμή της τέλεσης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας Διακόνου στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

 

Κατά την έξοδό τους από το Ναό οι πιστοί, μετά τη διανομή του αντιδώρου, εύχονταν το ‘’Άξιος! Καλή διακονία!, Καλή ιερωσύνη!, Να σε χαιρόμαστε!’’ στο νέο Διάκονο και στη διακόνισσά του. Ακολούθησε τράπεζα χαράς στο αρχονταρίκι.

 

Καλή ιερατική διακονία – σε σένα νέε Διάκονε και σε όλους εμάς, παλαιότερους και νεότερους Κληρικούς – με κριτήρια εκκλησιακά και πάντα μέσα στο πλαίσιο της εκκλησιολογίας, με όραμα ‘’την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος’’, για χάρη των οποίων ‘’εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα’’. Ο Θεός να σας έχει, εσένα και την οικογένειά σου, γερούς.   

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

26-5-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας