Η διαχείριση αστικών αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής, ενώ η επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τη νέα νομοθεσία για τα απόβλητα προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων που εμπεριέχονται στα απόβλητα, καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, αποτελεί προτεραιότητα για το
Δήμο Εορδαίας, στη βάση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΝ.
Επιπλέον το νέο ΕΣΔΑ δίνει μεγάλη σημασία στην ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή. Με τον όρο Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) εννοείται η διαδικασία με την οποία γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων σε επιμέρους υλικά από ομοιογενείς κατηγορίες συστατικών με σκοπό την ανάκτηση χρήσιμων υλικών, πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων.
Με βάση τους παραπάνω στόχους ο Δήμος Εορδαίας προχώρησε στην υποβολή πρότασης ένταξης της πράξης «Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων Δήμου Εορδαίας», συνολικού προϋπολογισμού 592.823,60€, στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής. Η προτεινόμενη πράξη αφορά την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, για την ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση προγραμμάτων χωριστής συλλογής των αστικών βιοαποβλήτων του Δήμου και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη συμμετοχή τους στην ορθή εφαρμογή συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την οικιακή κομποστοποίηση.
Τελικός στόχος του Δήμου Εορδαίας είναι η Ανάπτυξη ενός συστήματος Διαλογή στην Πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και οικιακή κομποστοποίησης που θα συμβάλλει στην επέκταση της ανακύκλωσης, στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών και στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής των υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς περαιτέρω επεξεργασία και ακολούθως προς υγειονομική ταφή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία τα βιοαπόβλητα ή βιολογικά απόβλητα (ΒΑ) αποτελούν υποσύνολο των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (ΒΑΑ) και ορίζονται ως : τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφών μαγειρείων και νοικοκυριών, εστιατορίων, μονάδων εστίασης και καταστημάτων λιανικής πώλησης και παρεμφερή απόβλητα εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων.
Από τον παραπάνω ορισμό προκύπτει ότι τα βιοαπόβλητα περιλαμβάνουν τα απόβλητα τροφών, τροφίμων, κήπων και παρεμφερή απόβλητα που προκύπτουν από οικίες, εμπορικές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
Παράλληλα με τους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου θα διανεμηθούν και 180 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης για την περαιτέρω εξοικείωση των πολιτών με τη διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ και αποτελεί ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Ας μη ξεχνάμε ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου