Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΔΕΥ Γρεβενών από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον Δήμο Γρεβενών

Το τρίτο κατά σειρά Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) της Δυτικής Μακεδονίας και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων (ιδιοκατανάλωση), εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών,
παρουσία, μεταξύ άλλων, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Ζήση Κιάκα, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χρήστου Τριγώνη, του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένη Μαυρίδη και του Προϊσταμένου Υποδιεύθυνσης Λειτουργίας Συστημάτων & Διαχείρισης Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρη Καραθάνου.

 

Το ΚΔΕΥ Γρεβενών, το οποίο λειτουργεί σε στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου Γρεβενών και ΔΙΑΔΥΜΑ, αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας και σκοπό έχει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση αυτών.

 

Οι πολίτες μπορούν καθημερινά να παραδίδουν αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση (λειτουργικά) ή και να παραλάβουν αντίστοιχα αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση, ελεύθερα και χωρίς κόστος.

 

Το ΚΔΕΥ Γρεβενών, το οποίο βρίσκεται στην Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Γρεβενών στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Πόρου, περιλαμβάνει ένα κλειστό χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου οι πολίτες θα μπορούν, όπως είπαμε, να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν διάφορα χρηστικά υλικά (βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια κ.α.).

 

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τον Δήμο Γρεβενών και τον Δήμο Δεσκάτης ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένo με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στο πλαίσιο του έργου WASTE RREACT στο οποίο συμμετέχουν από την Ελληνική Πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ.

 

Στο σχεδιασμό της ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε (5) ΚΔΕΥ στις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Εορδαίας και Κοζάνης, τα οποία σε συνδυασμό με τα Πράσινα Σημεία που θα κατασκευάσουν οι Δήμοι θα αποτελέσουν το δίκτυο πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης του ΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το ωράριο λειτουργίας του ΚΔΕΥ Γρεβενών είναι:

  • Δευτέρα με Παρασκευή, 08:00-15:00
  • Σάββατο, 09:00-13:00

 

Τα αποδεκτά υλικά προς επαναχρησιμοποίηση είναι τα εξής:

-        Βιβλία

-        Οικιακά σκεύη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες, κ.ά.)

-        Είδη οικιακής χρήσης (σιδερώστρες, απλώστρες, διακοσμητικά, κ.ά.)

-        Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές

-        Ρούχα-παπούτσια-αξεσουάρ-τσάντες

-        Λευκά είδη (σεντόνια, κουρτίνες, κουβέρτες, κ.ά.)

-        Μικρό-έπιπλα (τραπέζια, καρέκλες, κομοδίνα, κ.ά.)

-        Εργαλεία (κατσαβίδια, ψαλίδια, σφυριά, τσουγκράνες, κ.ά.)

-        Χαλιά – Μοκέτες 

-        Παιχνίδια

-        Παιδικά είδη (καρότσια, καθίσματα αυτοκινήτου-φαγητού, κ.ά.)

-        Εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά, κ.ά.)

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε, ώρες γραφείου, στο ΚΔΕΥ Γρεβενών στο τηλέφωνο 6948170902 ή στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Γρεβενών στο τηλέφωνο 2462084230.

 

 

Γραφείο Τύπου

  Δημάρχου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας