Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια σ/ν ΥΠΟΙΚ «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» 1/11/22

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση Κώδικα
Φορολογικής Διαδικασίας»
κ. Πρόεδρε,
κ. Υπουργέ,
κ. συνάδελφοι,
απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των Θεσμών του Κράτους είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου, επικαιροποιημένου και σαφούς νομοθετικού πλαισίου.
Οποιεσδήποτε «γκρίζες» - αδιευκρίνιστες διατάξεις λειτουργούν εις βάρος του ίδιου του νόμου, των στόχων του και πρώτιστα εναντίον των συμφερόντων των πολιτών.
Ειδικότερα για την ομαλή, δίκαιη και αποτελεσματική είσπραξη των εσόδων του Κράτους απαιτούνται καθαρές διατυπώσεις χωρίς παρερμηνείες.
Επομένως η κωδικοποίηση και η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων αποτελεί αναπτυξιακή φορολογική παρέμβαση, όπως επιβεβαιώνεται και από τον έγκυρο Economist, με την Ελλάδα να ανεβαίνει 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Με το παρόν σ/ν καθορίζεται η διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
Έπονται η κωδικοποίηση της φορολογίας περιουσίας και του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα προκειμένου να υπάρχει επιτέλους στην χώρα μας συστηματική και οργανωμένη νομοθεσία σε οικονομικά θέματα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά και υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις αφορούν:
1. στο φόρο εισοδήματος.
2. στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
3. στον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
4. στο φόρο κληρονομιάς, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από παίγνια.
5. στους φόρους, τέλη, εισφορές, χρηματικές κυρώσεις και τόκους.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας και διεργασιών. Αποτελούν πρακτική καλής νομοθέτησης που συντελεί στην εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου ως έκφανση του ίδιου του Κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα είναι σύμφωνες με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 76 του Συντάγματος.
Ουσιαστικά το παρόν δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις υφιστάμενες διατάξεις αλλά με την κωδικοποίηση αυτών επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετήματος που συμβαδίζει με την υπόλοιπη κείμενη νομοθεσία.
Βασικό μέλημα του σ/ν είναι:
1. Καταρχάς να απλοποιηθούν οι διατάξεις. Οι πολίτες θα πρέπει να εξυπηρετούνται γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος.
2. Μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη νομοθεσία, χωρίς δαιδαλώδεις διατάξεις για τον πολίτη.
3. Οι επαγγελματίες να μην αντιμετωπίζουν διττές ή αμφίσημες ερμηνείες του νόμου. Επομένως οι κανόνες του παιγνιδιού να είναι ορατοί από όλους.
Ειδικότερα:
Ο προτεινόμενος Κώδικας περιλαμβάνει 71 άρθρα κατανεμημένα σε 13 Τμήματα καθώς και Παράρτημα βασισμένο στις διατάξεις του ν.4174/2013 δηλαδή του ισχύοντος Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Αποτελεί κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση στη νομοθεσία. Με άλλα λόγια δεν επέρχεται καμία μεταβολή στην ουσία των διατάξεων.
Οι διατάξεις του υφιστάμενου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) έχουν υποστεί στο παρελθόν πλήθος τροποποιήσεων που επηρεάζουν συχνά τις προ-υπάρχουσες και δημιουργούν παρερμηνείες ενώ παρουσιάζονται και αναντιστοιχίες μεταξύ διαφορετικών άρθρων.
Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αφού, όπως είναι γνωστό, εφαρμόζεται περίπου εννέα χρόνια (από το 2014) με διάσπαρτες διατάξεις σε διαφορετικούς νόμους. Στο διάστημα αυτό έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί τροποποιήσεις άρθρων με συστηματικό τρόπο ή μεμονωμένο.
Αν συνέχιζε να λειτουργεί ο ΚΦΔ με τον ίδιο ασύνδετο τρόπο και με αλληλοσυγκρουόμενες, ενίοτε, διατάξεις θα υπονομεύονταν ουσιαστικά ο ίδιος και θα ταλαιπωρούνταν οι πολίτες.
Για το λόγο αυτό το παρόν Σχέδιο Κώδικα:
1ον) Αποδίδει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις με πιο εύληπτο και συστηματοποιημένο τρόπο.
2ον) Αίρει τις γλωσσικές και ορολογικές ασυνέπειες και αναντιστοιχίες.
3ον) Απαλείφει σειρά από διατάξεις του υφιστάμενου Κώδικα είτε επειδή έχουν καταργηθεί σιωπηρά από νεότερες είτε διότι ελλείπουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους.
4ον) Παραλείπει διατάξεις που το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο έχει εξαντληθεί.
5ον) Εναρμονίζει την ορολογία του Κώδικα με αυτήν που απαντάται στην φορολογική νομοθεσία.
6ον) Προσαρμόζει την ονομασία των εμπλεκόμενων οργάνων της
Φορολογικής Διοίκησης στην οργανωτική μεταβολή που επέφερε η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η παρούσα Κωδικοποίηση συντελεί στην ασφάλεια δικαίου και αφορά τη Διοίκηση, τα δικαστήρια, τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και τους επαγγελματίες του κλάδου όπως οι δικηγόροι και οι λογιστές.
Έχει δε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους:
1. Βραχυπρόθεσμα: Η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου που διέπει τη βεβαίωση και είσπραξη φορολογικών εσόδων και η ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.
2. Μακροπρόθεσμα: Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων προς το Κράτος και η εκπλήρωση με συνέπεια και ευκολία των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Με τις ρυθμίσεις του σ/ν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα:
 στους Θεσμούς, Δημόσια Διοίκηση, Διαφάνεια,
 στην Αγορά, Οικονομία, Ανταγωνισμό,
 στην Κοινωνία και Κοινωνικές Ομάδες,
 στη Δίκαιη μεταχείριση των πολιτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
επειδή πολλοί πολίτες έχουν υποστεί δυσμενείς και δυσάρεστες συνέπειες εξαιτίας της αοριστίας ενός νόμου, έχουμε χρέος να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς το Κράτος για να είναι φιλικό και προσιτό στους πολίτες.
Η Κυβέρνησή μας είναι δίπλα τους και ενισχύει την αμφίδρομη σχέση κράτους και πολιτών.
Ο Ελληνικός λαός, συγκρίνοντας Κυβερνήσεις και ασκούμενες πολιτικές, θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα την αναγνωρίσει ως την καλύτερη για όσα πέτυχε στους τομείς του δημόσιου βίου και ως εγγυητή για το μέλλον της χώρας.
Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας με τον ίδιο ζήλο. Για να εδραιώσουμε τη σταθερή άποψη των πολιτών ότι και η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι ισχυρή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ολοκληρώσει το δημιουργικό έργο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.
Με τις σκέψεις αυτές υπερψηφίζω το παρόν σ/ν και σας καλώ όλους να πράξετε το ίδιο.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας