Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Οικονομική Εξυγίανση Δήμων - της Μένης Κοσματόπούλου

Της Μένης Κοσματοπούλου  (Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου ΟΤΑ)
Οικονομική Εξυγίανση Δήμων
Η μείωση των χρηματοδοτήσεων των Δήμων από την Πολιτεία κατά τα τελευταία έτη, λόγω του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης και η μη αποτελεσματική είσπραξη εσόδων σε συνδυασμό με τη συσσώρευση χρεών προηγούμενων ετών, έχει οδηγήσει πολλούς Δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τη διετία 2016 – 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, 14 δήμοι εμφάνισαν χρέη από 10 έως 50 εκατομμύρια ευρώ (μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ρόδου, Αχαρνών, Κέρκυρας, Καλαμαριάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου).
Κατά το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, οι υπερχρεωμένοι Δήμοι ελέγχονταν και υποβοηθούνταν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, το οποίο, αποτελούμενο από
εξειδικευμένα στελέχη, παρακολουθούσε τα πλήρη και ρεαλιστικά οικονομικά τους στοιχεία με στόχο την αποτροπή δημιουργίας ελλείμματος. Εάν ο Δήμος δεν μπορούσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, οδηγούνταν σε καθεστώς εποπτείας. Ένα είδος δηλαδή μνημονίου, παρακολούθησης των οικονομικών του στοιχείων με σκοπό την αύξηση των εσόδων με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αυτό συνεπαγόταν πραγματοποίηση από το Δήμο μόνο των υποχρεωτικών του δαπανών,  διεκδίκηση των οικονομικών  του απαιτήσεων κυρίως από τους δημότες με άμεσα αναγκαστικά μέτρα, αναστολή προσλήψεων, μετατάξεις, κατακόρυφη αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και διάθεση μέρους ή συνόλου των επενδυτικών δαπανών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.
Υπό το καθεστώς της εποπτείας ουσιαστικά εκχωρούνταν η διοίκηση του Δήμου στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού κάθε απόφαση δημάρχου, αντιδημάρχων, επιτροπής  και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε πρώτα να περνά από την έγκριση του Παρατηρητηρίου, καταργώντας στην ουσία το αυτοδιοίκητο των δήμων που μπαίνουν υπό επιτήρηση. Αυτό συνεπαγόταν βαρύ διοικητικό και πολιτικό κόστος για το Δήμο που είχε υπαχθεί σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας.
Με το νέο Νόμο (Κλεισθένης) καταργείται το καθεστώς της εποπτείας υπό την έννοια του προηγούμενου νόμου, ενώ ο ρόλος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου αναμορφώνεται.  Το Παρατηρητήριο, εφόσον διαπιστώσει αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί στην κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή στις υποχρεώσεις του, ζητά καταρχήν ως πρώτο βήμα να προσφύγει ο Δήμος σε δανεισμό στις Τράπεζες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Εφόσον υπάρξει αρνητική απάντηση ζητά από τον Δήμο αξιολόγηση δαπανών και εσόδων και κυρίως το ποσό που απαιτείται προκειμένου να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός του Δήμου. Εν συνεχεία ο Δήμος – υπό προϋποθέσεις - λαμβάνει ποσό χρηματοδότησης από τον Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης ΟΤΑ, που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο υπό τη μορφή δανεισμού με κατάρτιση προγραμματικής συμφωνίας και συνεχή έλεγχο για την τήρησή του, αφού όπως κάθε δανειστής αναμένει την εξόφλησή του. Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκτά ουσιαστικότερες αρμοδιότητες στη διαδικασία παρακολούθησης του ελλειμματικού Δήμου έχοντας τη δυνατότητα και τον τελευταίο λόγο, για να αναπέμψει υποθέσεις που έχει επεξεργαστεί το Παρατηρητήριο.
Η κριτική της νέας διαδικασίας οικονομικής εξυγίανσης των Δήμων δεν είναι ευχερής, καθώς τώρα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του και δεν είναι εμφανή τα αποτελέσματα και οι συνέπειές του. Σύμφωνα με το Νόμο απαιτεί αναλυτική τεκμηρίωση και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου και μια σειρά εγκριτικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου με παράλληλη συνεχή παρακολούθηση για τη συμμόρφωση του Δήμου στα νέα δεδομένα. Άρα αναμφισβήτητα απαιτεί μακρύ χρόνο για την εφαρμογή του.
Να σημειωθεί ότι κατά τα προηγούμενα έτη η είσπραξη εσόδων από οποιεσδήποτε πηγές (δημοτικά τέλη, μισθώσεις, κληροδοτήματα, δωρεές) κρίθηκε αναποτελεσματική δημιουργώντας «μεγαλοοφειλέτες» των Δήμων. Λαμβάνοντας υπόψιν και τη χρονοβόρα και δυσχερή εφαρμογή του Νόμου για την εξυγίανση των Δήμων προκύπτει η ανάγκη οι Δήμοι – τα υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη – να αποκτήσουν επιχειρηματική λογική και αναπτυξιακή στρατηγική ώστε πέραν της διεκδίκησης επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, να εξορθολογήσουν τις δαπάνες τους και να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο είσπραξης εσόδων και αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων με στόχο την  οικονομική τους αυτάρκεια.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΕΙΣ ΔΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ";;;;;;;;
ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ; ΠΟΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ; ΠΟΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ;
ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ;;;;;;;;ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ; Η ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ ; Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ο ΠΛΗΡΩΝΩ ; ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΩ; ΑΛΛΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ;;;;;;; Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Εάν από το 2ο έτος είχε μπει ο Δήμος σε καθεστώς εποπτείας κυρία μου, σήμερα θα ήταν ξεχρεωμένος και ο Δημότης θα είχε απαλλαγεί από τον μισθό σου. Περιμένουμε να κάνεις μια κριτική για τον Δήμαρχο και για σας του συμβούλους.

Σερβιώτης είπε...

Ασε μας ρε Μένη. Για πότε περιμένεις να τα κάνεις αυτά; Σε είδαμε 4 χρόνια στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού που ζητάει 2 εκατομμύρια δάνειο ο θείος σου. Τέτοια εξυγίανση ξέρω κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες μας δουλεύει εν ψυχρω η κυρία. Αντε μαστο και εσυ και ο ΘΕΙΟΣ σου. Το παίζεις και ειδική. Πάρε στο Σημανδρακο για σύμβουλο και τον θείο σου. Θα τον δεχτεί;

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΥΡΙΑΜΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗΣ ΚΑΛΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε αυτή μας δουλεύει. Τόσο πολυ μας εχουνε πάρει χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ

Α είπε...

Χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!Έχετε και άποψη για την οικονομική εξυγίανση των δήμων όταν δεν μπορείτε να ισοσκελίσετε ένα προϋπολογισμό;;;;;;;;;;χαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι η μικτή ετησια αμοιβή των δυο κυριων (Μένη και Μπουκλιτσα) ειναι απο 41.000 η καθε μια?

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουν η κ. Μένη Κοσματοπούλου( aka ανεψιά) είναι ο καθαυτό δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού την τελευταία 4ετια.Όλοι οι άλλοι έχουν καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΑΛΙΜΟΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΕΨΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΑ ΝΕΡΑ Ο ΘΕΙΟΣ ΣΟΥ ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙΑ 4.5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΆΛΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΆΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΝΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΣΟΥ Η ΏΡΑ ΗΡΘΕ

Ανώνυμος είπε...

οχι, το κόστος και των δύο είναι 30.500 ευρώ ετησίως

Ανώνυμος είπε...

Μίλησε και η Μένη για οικονομική εξυγίανση. χαχαχαχαχα! καλό το ανέκδοτο!

Επίσης, ας ρίξει ο καθένας μας μια ματιά ο στην διαύγεια για να δει πόσα χρήματα από τον Δήμο έχει πάρει το δικηγορικό γραφείο και συνεργάτης της συγκεκριμένης κυρίας, για την εκπροσώπηση στις "άπειρες" πλέον δικαστικές διαμάχες που έχει ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού.

Ανώνυμος είπε...

Αφού οδήγησαν τον δήμο στο τέλμα και στο γκρεμό, τώρα λένε δώστε μας ένα σκοινί να κρατηθούμε. Αν είχαν λιγάκι τσίπα επάνω τους θα έπρεπε πρώτα να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες, και μετά να προτείνουν μέτρα διάσωσης. Κρίμα στο λαό που τους εμπιστεύτηκε την τύχη του!

Το Προφίλ μας