Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Αρχές του εθελοντισμού - γράφει φίλος του blog

Βασικές αρχές του εθελοντισμού μπορούν να θεωρηθούν οι ακόλουθες:
1. Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή.
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
2. Ο εθελοντισμός είναι πάντα θέμα επιλογής και προσφέρεται με ελευθερία βούλησης.
Η ελευθερία αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εθελοντικής προσφοράς εργασίας. Στην ιδανική της μορφή δεν περιορίζεται ούτε από τις τρέχουσες ανάγκες επιβίωσης και δεν επιβάλλεται.
3. Η εθελοντική εργασία δεν αμείβεται, ούτε συναρτάται με ανταπόδοση σε υπηρεσίες, σε κοινωνική θέση ή εξουσία.
Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι εθελοντική εργασία σημαίνει μη-αμειβόμενη χρηματικά εργασία. Ωστόσο, το στοιχείο που διαφοροποιεί ουσιαστικά τον εθελοντισμό, είναι η μη εξάρτηση της προσφοράς εργασίας από συγκεκριμένη ανταπόδοση σε χρήμα, σε είδος, σε υπηρεσίες αλλά και σε
εξουσία. Αυτό δεν αναιρεί τη σημασία της σύναψης συμφωνίας με τον αποδέκτη ή τον φορέα που οργανώνει την εθελοντική εργασία για το πλαίσιο της προσφοράς (καθήκοντα, ωράριο, διάρκεια), αλλά ούτε και αναιρείται από την παροχή αποζημίωσης για τα έξοδα (π.χ. μετακίνησης) του εθελοντικά εργαζόμενου ή την ασφάλιση στο χώρο εργασίας του. Στη χώρα μας η απουσία μέχρι στιγμής θεσμοθέτησης της εθελοντικής δυσχεραίνει τη διαμόρφωση σωστών συνθηκών προστασίας των εθελοντών, ενώ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για νοθεύσεις και καταστρατηγήσεις του νοήματος του εθελοντισμού.
Τις τελευταίες μερες διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώσεις από πρώην δημάρχους, από ενεργούς δημάρχους, από δήθεν μελλοντικούς δημάρχους να δίνουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του δήμου για τον αποχιονισμό,να μιλούν για εθελοντισμό και κτλ. Δεν έχω τιποτα με του υπαλλήλους και τους εθελοντές! Τους λεω και εγω εκ μέρους μου ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ. Αλλά...αλλά... Εσείς όλοι που δίνετε συγχαρητήρια και μιλάτε για εθελοντισμό θα ήθελα να σας κάνω μια ερωτηση: Τώρα με την μεγάλη κακοκαιρία που πέρασε σκεφτήκατε τον παπού και την γιαγιά στο φρούριο, στους Λαζάραδες, στο λιβαδερο και στο μικρόβάλτο που δεν είχαν ψωμί διότι ο φούρναρης δεν μπορούσε να φτάσει; Να σας πω κάτι σημαντικό! Σε μια στιγμή που η χώρα μας αιμορραγεί δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια! Από το να μας λέτε ότι θα γίνει στα σερβια βάση της ΝΑΣΑ δεν μας ικανοποιεί! Όποτε χαμηλά τον πήχη! Ο προηγούμενος τα συμμάζεψε ο τωρινός μας απογείωσε  επόμενος....;
Π.Α.Κ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο πακ ξαναχτύπησε! Πάλι τα ίδια και ίδια!

Το Προφίλ μας