Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Χωρίς προηγούμενο το κυβερνητικό «φιάσκο» στη Βουλή για την ψηφοφορία-παρωδία της Novartis

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, για την υπόθεση Novartis, οδήγησε στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Στην ψηφοφορία-«φιάσκο» πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Έτσι, η υπόθεση της Novartis επιστρέφει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.
Οι παραπάνω βουλευτές ήταν και οι μόνοι που συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας-«φιάσκο» με τα «φαλκιδευμένα» ψηφοδέλτια, όπως κατήγγειλε σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση, πριν αποχωρήσει.

Την αρχή έκανε το ΚΚΕ και ακολούθησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει ακόμα και τους ψηφολέκτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι
οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αν και διατείνονταν ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτους, ψήφισαν όχι στις διώξεις με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας της Βουλής να ασχοληθεί με το θέμα.
Οι βουλευτές της ΧΑ ψήφισαν υπέρ των διώξεων.
Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η επιστροφή της σχετικής δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη και η έρευνά των πολιτικών προσώπων από τακτικούς εισαγγελείς προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αποφευχθεί η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας στην περίπτωση που αυτό έχει τελεστεί.


Τα αποτελέσματα για κάθε πολιτικό πρόσωπο

Ναι στην δίωξη (για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) – Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και παραπομπή στην Δικαιοσύνη
1. Αβραμόπουλος για δωροδοκία-δωροληψία 4 ναι-168 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 3 ναι-168 όχι, 1 άκυρο
2. Βενιζέλος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-167 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-166 όχι, 1 άκυρο
3. Γεωργιάδης για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-164 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-163 όχι
4. Κουτρουμάνης για δωροδοκία-δωροληψία 4 ναι-166 όχι-1 παρόν, νομιμοποίηση εσόδων 4 ναι-165 όχι-1 άκυρο-1 παρόν
5. Λοβέρδος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-165 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-164 όχι, 1 άκυρο
6. Λυκουρέντζος για δωροδοκία-δωροληψία 6 ναι-163 όχι-1 παρόν, νομιμοποίηση εσόδων 6 ναι-162 όχι, 1 άκυρο-1 παρόν
7. Πικραμμένος για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-165 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-164 όχι
8. Σαλμάς για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-163 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 5 ναι-162 όχι
9. Σαμαράς για δωροδοκία-δωροληψία 5 ναι-166 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 4 ναι-166 όχι
10. Στουρνάρας για δωροδοκία-δωροληψία 7 ναι-164 όχι, νομιμοποίηση εσόδων 6 ναι-165 όχι

Φιάσκο και μαζικές αποχωρήσεις

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε «σκληρό ροκ» από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ η διαδικασία «σημαδεύτηκε» από τις αποχωρήσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακολούθησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ενώ τελευταίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις, που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.
Οι επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν, όταν τον λόγο πήραν ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που είδαν το όνομά τους να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για σκευωρία και για φθηνό κομματικό παιχνίδι, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε σαφώς πιο υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς ως «μοιραίους ανθρώπους», που οδήγησαν την χώρα στα βράχια.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγή της ομιλίας του στην υπόθεση Novartis, την οποία χαρακτήρισε «σκευωρία» και στη συνέχεια άσκησε οξεία αντιπολιτευτική κριτική για την πορεία της οικονομίας, το μεταναστευτικό, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο «Σκοπιανό» και την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.
Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης, επανέλαβε πως «οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί!
Το χρωστάω, στον ελληνικό λαό, στην παράταξή μου και ασφαλώς, στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου…» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς… Όπως λέτε κι εσείς: Αυτό «είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη». Και σας ευχαριστώ, που μου το κάνατε πολύ πιο εύκολο…».
Η κυβέρνηση διατηρεί στη δημοσιότητα την υπόθεση Novartis, γιατί απέτυχε σε όλα τα άλλα, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι η Novartis, όντως, κατηγορείται σε αρκετές χώρες του κόσμου, αλλά σε καμία εξ αυτών δεν υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές.
Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περιβάλλον σκανδαλολογίας και να πλήξει την αντιπολίτευση, εκτίμησε.
Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση για τιμωρία της «συμμορίας», η οποία επιχείρησε να θέσει εκτός πολιτικούς της αντιπάλους, για να κερδίσει ψήφους το κόμμα στο οποίο ανήκει ή στηρίζει, απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, τόνισε πως αυτή είναι η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης, ενώ υπογράμμισε πως «η λάσπη που πετάξατε γύρισε καταπάνω σας», απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης.
«Τις επόμενες μέρες θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί και τα μέλη της σπείρας των παλιανθρώπων που έστησαν αυτή την πλεκτάνη» τόνισε ο πρώην υπουργός, σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, για να προσθέσει: «Τα μέλη της σπείρας δεν πρέπει να ξεχνούν πως εδώ είναι Ελλάδα και δεν μένει τίποτα για πολύ κρυφό. Η προσβολή και οι πληγές που άνοιξαν θεραπεύονται μόνο με την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν υπάρχει άλλο γιατρικό». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η δικογραφία της Novartis.
Για «τυραννία της πλειοψηφίας» κατά της μειοψηφίας μίλησε ακόμη ο πρώην υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Τι μας διδάξατε στα τρία χρόνια που κυβερνάτε; Την τυραννία της πλειοψηφίας. Για παράδειγμα, κάνατε ό,τι μπορέσατε για να καταπατήσετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για να μην καλέσουμε τον κ. Καμμένο για την Σαουδική Αραβία. Οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, για να ξεκαθαρίσει: «Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία, στο τέλος θα πάει στα δικαστήρια».
Αίσθηση, δε, προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν είπε από το βήμα της Βουλής: «Ακόμη και στην πυρά να με βάλουν, θα επιμένω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
Και δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα» -τα λόγια του αυτά χρησιμοποίησαν στη συνέχεια πολλοί εκ των ομιλητών, διερωτώμενοι γιατί διεξήχθη η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή…
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας