Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Το Παγόβουνο», ένα ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία και το σεξισμό, στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Το ντοκιμαντέρ «Το Παγόβουνο» θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 19:00, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο της θεματικής: «Προτάσεις για μια αντισεξιστική κοινωνία», του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Μάνο Παπαδάκη.
«Το Παγόβουνο» είναι ένα ντοκιμαντέρ της ανεξάρτητης ομάδας παραγωγής DOCLABgr, το οποίο εμβαθύνει στην κυρίαρχη κουλτούρα που προωθεί και δικαιολογεί την έμφυλη βία. Εστιάζοντας στο θύτη και στον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και στη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχουν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια ή ακόμη και το σχολείο στη διαμόρφωσή του.
Φορείς, σωματεία, οργανώσεις ενώνονται και βγάζουν στο προσκήνιο τον θύτη, τον άνδρα, την ηγεμονική φιγούρα της ανωτερότητας και του αρρωστημένου μισογυνισμού που οδηγεί στην καταπίεση και, κάποιες φορές, στη δολοφονία γυναικών κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου.
«Το Παγόβουνο» είναι βασισμένο στην ιδέα των Μαρία Σαράντη και Πηνελόπη Σεδίκου, ενώ σκηνοθετεί ο Μάνος Παπαδάκης («Μια Τρύπα στο Νερό», «Απαλλοτρίωση»). Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται μέλη από το «Καταφύγιο Γυναίκας», το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», τη φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μωβ», καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  
Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Σενάριο: Μαρία Σαράντη, Πηνελόπη Σεδίκου, Μάνος Παπαδακης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής:2018
Διάρκεια:35'

Την ίδια ημέρα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους:
·      Η πλήρης συνέντευξη, στο Μωβ, της Ισραηλινής ακτιβίστριας Σαχάρ Βαρντί την 01/04/2018, μαζί με πλάνα του Μωβ από τη διαδήλωση στα σύνορα με τη Γάζα στις 31/03/2018 που διοργάνωσε η «Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη», φεμινιστική οργάνωση στο Ισραήλ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης.
·      Η πλήρης συνέντευξη, στο Μωβ, του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπασέμ Ταμίμι, πατέρα της φυλακισμένης 17χρονης ακτιβίστριας Αχέντ Ταμίμι, μαζί με πλάνα του Μωβ από την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στο χωριό Νάμπι Σάλεχ, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη, 6/4/2018.

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας