Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ζήστε τον Αύγουστο τη μαγεία των «Πρεσπείων»

Τη μαγεία που εκπέμπουν η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα αλλά και η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που χτίστηκε το 999 μ.Χ., θα ζήσουν και φέτος όσοι παρακολουθήσουν τα «Πρέσπεια», έναν θεσμό πολιτισμού που αναβιώνει εδώ και 23 χρόνια στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Αυγούστου και φέτος θα τις χαρακτηρίζουν οι αναφορές στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας και, όπως πάντα, το μήνυμα της ειρήνης και του πολιτισμού στον πολυτάραχο χώρο των Βαλκανίων.

«Ο θεσμός καθιερώθηκε από την αγάπη του κόσμου της Φλώρινας και όλων των Ελλήνων για τον τόπο αυτόν που λέγεται Πρέσπα και το μυστικό της είναι η μαγεία που εκπέμπει το τοπίο της» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπείων», πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιώργος Λιάνης.

Μιλώντας για τις εκδηλώσεις σημείωσε πως η αρχική ιδέα για την πραγματοποίησή τους προέκυψε σε μια εποχή που τα Βαλκάνια γνώριζαν μεγάλη αναταραχή και είχε σκοπό τη μετάδοση του μηνύματος για την επικράτηση της ειρήνης.

«Από εδώ έχουν περάσει αρχηγοί κρατών, υπουργοί, Ολυμπιονίκες, σημαντικοί άνθρωποι από την Ελλάδα και άλλες 15 χώρες καθώς και περισσότεροι από χίλιοι καλλιτέχνες, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί και επιστήμονες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάνης.

Πρωταγωνιστές στην εναρκτήρια εκδήλωση των «Πρεσπείων», την Πέμπτη 23 Αυγούστου, θα είναι τα παιδιά της περιοχής, τα οποία, με αυτοσχεδιασμούς και υπό την καθοδήγηση του Έλληνα συγγραφέα παραμυθιών Άρη Δημοκίδη, θα γράψουν το παραμύθι του τόπου.

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο «Εξάρχου» εκδήλωση για την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό με ομιλίες από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γ. Αναστασιάδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Ανδρέου και τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη που θα ερμηνεύσει ο Αντώνης Καλογιάννης.

Για το Σάββατο 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Άλκηστη Πρωτοψάλτση στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, ενώ την Κυριακή 26 Αυγούστου και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα δοθεί στη Φλώρινα η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ».

Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη, στον μελλοντικό σχεδιασμό των «Πρεσπείων» περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Παράλληλα έχει διατυπωθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκτήσει ο θεσμός ευρωπαϊκό χαρακτήρα και σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, τα πρώτα μηνύματα για το θέμα αυτό είναι θετικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας