Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Προτάσεις για την στήριξη της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Δυτική Μακεδονία


Η επιστολή είναι μέρος της τοποθέτησης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Σαμαρίνα στις 26-8-12 με θεμα «Προοπτικές εξέλιξης του πρωτογενή  τομέα στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, τελευταίες εξελίξεις στον Αγροτικό Τομέα»,  και την ζήτησε ο Αν. Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.  
Κύριε υπουργέ
Η εκτροφή των γουνοφόρων στην Ελλάδα άρχισε μόλις το 1965 σε περιοχές της Β. Ελλάδας όπου τόσο οι κλιματικές συνθήκες, όσο και οι συνθήκες εμπορίας και συρραφής, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξή της.

Μικρές μονάδες εκτροφής σε περιοχές όπως η Καστοριά,  η Σιάτιστα, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα τα πρώτα χρόνια αναπτύσσονταν με πολύ αργό ρυθμό. Την τελευταία δεκαετία όμως σημειώθηκε σημαντική αύξηση της παραγωγής και έτσι φτάσαμε σήμερα να λειτουργούν περίπου 40 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, συνολικής δυναμικότητας εκτροφής περίπου 200.000 θηλυκών, με ικανότητα παραγωγής περίπου 1.000.000 δερμάτων.
Καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων είναι  η διαρκής και επίμονη προσπάθεια των εκτροφέων και των γουνοποιών της Δυτικής Μακεδονίας να αναπτύξουν τον κλάδο της γούνας. Αρχικά η προσπάθεια αυτή οδήγησε στην δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής νωπής τροφής για εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα. Στη συνέχεια λειτούργησαν τα εκτροφεία, καθώς και το ξηραντήριο δερμάτων, το οποίο και αποτελεί βασικό εργαλείο για την εξαγωγή των δερμάτων στα δημοπρατήρια του εξωτερικού.
Για να κατανοήσει κανείς τη σημασία της προόδου,  θα πρέπει να σημειωθεί από τη μια πλευρά  ότι η Ελλάδα εισάγει 2 εκατομμύρια γουνοδέρματα, μέγεθος το οποίο μεταφράζεται σε εξαγωγή χρήματος ύψους 100 - 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως, με την λειτουργία του κλάδου της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων και με στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις πωλήσεις του έτους 2009, η συνολική παραγωγή δερμάτων ανήρθε στις 650.000 δέρματα, γεγονός το οποίο οικονομικά μεταφράζεται σε ποσό 22.000.000 €. Πρόκειται για ποσό το οποίο εισήχθηκε στην Ελλάδα με τη μορφή συναλλάγματος μιας και κατά κύριο λόγο οι πωλήσεις δερμάτων γίνονται μέσω  δημοπρατηρίων του εξωτερικού και απευθύνονται σε κινέζους και ρώσους εμπόρους και πελάτες λιανικής.   
Έχοντας κανείς υπόψη του τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να εκτιμήσει τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζονται από την ανάπτυξη του κλάδου αυτού σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Πέραν όμως των οικονομικών μεγεθών, πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι με την ανάπτυξη του κλάδου υπάρχει μια γενικότερη άνθηση και σε περιφερειακές παρεμφερείς επιχειρήσεις, όπως βυρσοδεψεία, εταιρείες κατασκευής κλουβιών και υπόστεγων, βιοτεχνίες επεξεργασίας γουνοδερμάτων και εταιρείες που ασχολούνται με την προμήθεια πρώτων υλών για τις μονάδες αυτές. Επίσης δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στα εκτροφεία και στις περιφερειακές επιχειρήσεις.
Γίνεται επομένως κατανοητό ότι ο κλάδος διαθέτει μια έντονη δυναμική - και μάλιστα σε εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μπορεί λοιπόν, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση, με το σκεπτικό της διοχέτευσης πρώτων υλών στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής που μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένες να εισάγουν τα γουνοδέρματα από τα δημοπρατήρια του εξωτερικού.
Ο κλάδος εκτροφής των γουνοφόρων ζώων μπορεί επίσης να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας και μια από τις τελευταίες λύσεις αντιμετώπισης της ανεργίας που μαστίζει την περιφέρεια. Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ενασχόλησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής προκειμένου να αντληθεί συμπληρωματικό εισόδημα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διάθεση και πληρωμή των δερμάτων είναι εξασφαλισμένη, αφού οι πωλήσεις γίνονται μέσω των  δημοπρατηρίων του εξωτερικού και απευθύνονται σε κινέζους (κατά κύριο λόγο), αλλά και ρώσους πελάτες. 
Ο ρόλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σ’ αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται στη Δυτική Μακεδονία είναι καθοριστικός αφού μπορεί να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη παρέμβαση για την οργάνωση και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών του κλάδου των γουνοφόρων ζώων.
Ειδικότερα το Υ.Π.Α.Α.Τ., θα μπορούσε, προωθώντας δυναμικές και άμεσες λύσεις, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανάπτυξης του κλάδου με την υλοποίηση δράσεων όπως οι εξής:
  1. Άμεση εφαρμογή ευνοϊκών κινήτρων  του Αναπτυξιακού Νόμου και χρηματοδότηση όχι μόνο των παγίων εγκαταστάσεων αλλά και του ζωικού κεφαλαίου.
  2. Απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών  έγκρισης και λειτουργίας των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.
  3. Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με κτηνιάτρους για την υποστήριξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.
  4. Λειτουργία ινστιτούτου γουνοφόρων ζώωνs στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας
  5. Τροποποίηση των ΚΥΑ του προγράμματος LEADER για άμεση υπαγωγή και ενίσχυση μικρών εκτροφείων στις  περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών.

Βαγγέλης Σημανδράκος

Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΔΜ &
 Περιφεριακός Σύμβουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας