του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Επικίνδυνη και αδικαιολόγητη ολιγωρία επιδεικνύει ο στρατός και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την απορρύπανση της περιοχής που ρυπάνθηκε από τη διαρροή πετρελαίου σε αγροτεμάχιο στο Δρέπανο. Αν και πέρασε σχεδόν ένα δεκαήμερο από το βράδυ της 21ης Αυγούστου που το άροτρο ενός αγρότη τρύπησε τον αγωγό του στρατού και διέρρευσε αδιευκρίνιστη ποσότητα διυλισμένου πετρελαίου στο έδαφος, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «επικίνδυνο απόβλητο», εν τούτοις δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την περιβαλλοντική αποκατάσταση. Αντιθέτως, είναι απορίας άξιο, γιατί ο στρατός δεν μπήκε ούτε στον κόπο να ενημερώσει την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Επιπροσθέτως, η προαναφερόμενη διεύθυνση έστειλε επείγον έγγραφο στην ηγεσία του στρατού, με το οποίο ζητά να την ενημερώσει για τις ενέργειες που έγιναν. Εν τούτοις δεν έλαβε καμία απάντηση από το στρατό. Το έγγραφο στάλθηκε την περασμένη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 στο ΓΕΣ, στο ΓΕΑ, στο Α΄ Σώμα Στρατού, στην αρμόδια υπηρεσία Καυσίμων στην Κοζάνη και στην κεντρική υπηρεσία Καυσίμων στη Λάρισα, με θέμα «Διαρροή πετρελαίου από αγωγό του στρατού σε αγροτεμάχιο στο Δρέπανο». Αναφέρει ότι έγινε αυτοψία από την υπηρεσία στο έδαφος που ρυπάνθηκε, το οποίο αποτελεί «επικίνδυνο απόβλητο», γι’ αυτό και η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ΚΥΑ 13588/725-2006 και 24944/1159-2006.
Με το ίδιο έγγραφο η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρακαλεί την ηγεσία του στρατού να την ενημερώσει επί του θέματος και για «τις δικές σας ενέργειες λόγω του επείγοντος του θέματος».
Με βάση τη νομοθεσία σε περιπτώσεις ρύπανσης με «επικίνδυνα απόβλητα», απαιτούνται ειδικά μέτρα απορρύπανσης από διαπιστευμένες εταιρίες. Μέχρι τώρα μόνο δεν έγινε το παραμικρό και το πετρέλαιο που διέρρευσε το έχει απορροφήσει η γη. Γι’ αυτό άλλωστε ο στρατός απαγόρευσε στους αγρότες την καλλιέργεια δύο χωραφιών που έχουν ρυπανθεί για δύο χρόνια. Το επικίνδυνο που σηματοδοτεί νέα καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι ένα «μπαλάκι ευθυνών» που πάει πέρα δώθε όλες αυτές τις ημέρες που η ρύπανση μπορεί να επεκτείνεται σε βάθος στο έδαφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή εμπλέκεται ο στρατός και υπάρχει θέμα «εθνικής ασφάλειας» τα πράγματα «μπλέκονται». Αν η διαρροή γινόταν από μία οποιαδήποτε εταιρία, τότε αυτή η εταιρία θα υπέβαλε σχέδιο αντιρρύπανσης στην Περιφέρεια και με την έγκρισή του θα ανέθετε τη διαχείριση σε διαπιστευμένη εταιρία.
Δεν έχει γίνει όμως το ίδιο πράγμα και με το στρατό, ο οποίος είναι οι κάτοχος του αγωγού πετρελαίου. Ίσως, ο στρατός να επιδιώκει να αναλάβει την απορύπανση ο ίδιος ο αγρότης ή η Περιφέρεια. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τώρα παρατηρείται πλήρης απραξία, η οποία είναι επικίνδυνη.
Πάντως, στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συνέλθει για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα Περιβαλλοντική Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Ζημιών, η οποία θα γνωμοδοτήσει για τον τρόπο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος. Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να διενεργήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έναν πρόχειρο διαγωνισμό, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρία η αποκατάσταση. Μέχρι τότε το μόνο που έχει γίνει είναι η εντολή που έδωσε ο στρατός στον αγρότη να σκεπάσει με χώμα το σημείο της διαρροής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου