Πλήρες αδιέξοδο στην επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης των ανέργων της περιοχής των Καμβουνίων, που για 30η ημέρα συνεχίζουν την κατάληψη της πρόσβασης που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο Λογκάς Ελάτης, είχε η ανοιχτή σύσκεψη των υπευθύνων των εμπλεκομένων φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 στο χώρο της κατάληψης.
Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν η υπεύθυνη αρχαιολογικών ανασκαφών λεκάνης Ιλαρίωνα και τ. διευθύντρια της Λ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, ο διευθυντής της ΔΕΗ στο έργο του ΥΗΣ Ιλαρίωνα Κώστας Παπαϊωάννου, ....
ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Θανάσης Κοσματόπουλος, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων φορέων της περιοχής, παρουσία βέβαια των ανέργων που περίμεναν κάποια ευχάριστη είδηση από αυτή τη σύσκεψη.Μηδενικό, θα έλεγε κανείς, ήταν τελικά το αποτέλεσμα για τους καταληψίες, που ένιωσαν την πλήρη απογοήτευση τους από την εξέλιξη της όλης διαλογικής συζήτησης που παρακολούθησαν.
Έτσι από την πλευρά της Αρχαιολογίας η κα Καραμήτρου ανέφερε ότι "η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να προσλάβει άμεσα άτομα. Μέσω ΑΣΕΠ κάναμε 30 προσλήψεις. Άλλον τρόπο δεν είχαμε και δεν έχουμε. Απαγορεύεται. …Δεν μπορέσαμε πάντως να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της εργασίας (αρχαιολογικής ανασκαφής) διότι Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο έβρεχε συνεχώς…"
Ο κ. Παπαϊωάννου που εκπροσώπησε τη ΔΕΗ τόνισε ότι "όπως τον ενημέρωσαν από την Αθήνα, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης διμήνων, …η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις της απέναντι στην αρχαιολογική έρευνα, διαθέτοντας το ποσό των 10.250.000 €…" Το …παρήγορο που βγήκε από την ενημέρωση του κ. Παπαϊωάννου είναι ότι, "το έργο της αποκατάστασης της σκήτης το έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΖΑΝΕΤΟΣ. Την ερχόμενη Τρίτη (28/8) θα κουβαλήσει το αναβατόρι για να τροφοδοτεί τα υλικά από τη μια κοίτη στην άλλη. Μόλις στηθεί αυτό, που θέλει 5-6 εργάσιμες ημέρες, θα περάσει σκαλωσιά για να αρχίσει η συντήρηση του μνημείου…"
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσματόπουλος, τόνισε ότι "η μόνη λύση είναι ξύλα", επεξηγώντας ότι με την ξύλευση της περιοχής του αποταμιευτήρα της λίμνης, στα πλαίσια των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας και ανάλογο εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής.
Ο δήμαρχος κ. Κωνσταντόπουλος, απέναντι στις αδιέξοδες θέσεις της Αρχαιολογίας και της ΔΕΗ, αντιπρότεινε "η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει εργασίες υποστηρικτικές για την περιβαλλοντική αποκατάσταση σε όλη την έκταση της λεκάνης και κατάντη του φράγματος". Στην ίδια κατεύθυνση τόνισε ότι "μπορούν να δημιουργηθούν μέχρι και οκτώ συνεργεία για την υλοτόμηση ξυλείας της περιοχής για ατομικές ανάγκες, με χρηματοδότηση της ΔΕΗ. Θα είναι βέβαια μια ενδιάμεση λύση που δίνει μικρή ανακούφιση στο πρόβλημα…" Επί του θέματος ο κ. Παπαϊωάνου ανταπάντησε ότι θα θέσει το αίτημα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.
Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευτέρης Παλούκας, επανέλαβε τη απειλή του ότι για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων "θα μαζέψω 200-250 υπογραφές και θα καταθέσω εγώ ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ", μιλώντας ακόμη και για την κοροϊδία προς τους άνεργους της περιοχής.
Τέλος η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σταματία Τέλλιου απογοητευμένη δήλωσε ότι, "δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα. Αισθάνομαι ότι η κοροϊδία μεγαλώνει από όλους πλέον. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε από δω.
Εδώ θα μείνουμε μέχρι να …χιονίσει!"
Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου