της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Για εξαθλίωση στην οποία οδηγούν τους καρκινοπαθείς όλης της χώρας με την αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα φάρμακα στην Ελλάδα, όπως επίσης και τα τεράστια ποσά τα οποία δαπανούν σε μηνιαία βάση οι καρκινοπαθείς για τα σκευάσματά τους τα οποία τους «ματώνουν» οικονομικά, θίγει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης Φανή Δινοπούλου, μιλώντας στον «Π.Λ.». Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας εμφανίζεται να έχουν επάρκεια φαρμάκων, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου παρατηρήθηκαν χθες ουρές και καθυστερήσεις.
«Μας διαβεβαίωσαν ότι για την πόλη της Κοζάνης, στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, τα φάρμακα που παίρνουν οι καρκινοπαθείς υπάρχουν. Επίσης, η διοικήτρια του νοσοκομείου, μας διαβεβαίωσε ότι και στην Πτολεμαΐδα , στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, υπάρχουν επίσης και εκεί τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Είχαν φροντίσει από πολύ πιο πριν και κάνοντας τον προϋπολογισμό τους έδωσαν πιο πολλά χρήματα σε αυτά τα φάρμακα», επεσήμανε η κ. Φανή Δινοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης.
Βέβαια το πρόβλημα με τα χρόνια φάρμακα συντήρησης που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς, υπάρχει ακόμα. Αυτό γιατί, οι καρκινοπαθείς χρειάζεται να καταβάλλουν εκ των προτέρων – μετά το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα για τα ιατρικά σκευάσματα. Πρόκειται για πανάκριβα φάρμακα τα οποία οι καρκινοπαθείς πληρώνουν κάθε μήνα λόγω της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, από τα φαρμακεία της Κοζάνης, εξαιτίας των μεγάλων ποσών τα οποία χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία στους φαρμακοποιούς. «Κάθε μήνα έχουμε το άγχος και την ανασφάλεια για το τι θα γίνει τον επόμενο. Δίνουμε πολλά χρήματα τον μήνα για τα φάρμακά μας, γιατί όταν μιλάμε για καρκινοπαθείς τα φάρμακα τα οποία αγοράζουμε είναι πάρα πολλά το μήνα. Έχουμε φτάσει σε τέτοια εξαθλίωση, πραγματικά χωρίς καμία υπερβολή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και φοβάμαι ότι τα χειρότερα έρχονται» λέει η ίδια, αποτυπώνοντας γλαφυρά την κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει οι καρκινοπαθείς.
Μάλιστα δεν παραλείπει να προσθέσει πως είναι σαν να έχουν γυρίσει την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω με παρόμοιες πρακτικές: «Υποσχέθηκαν ότι το θέμα έχει κλείσει, αλλά πρόκειται για κάτι προσωρινό. Δεν είναι μια μόνιμη λύση αυτή. Είναι κατανοητό ότι οι φαρμακευτικές δεν προμηθεύουν φάρμακα. Τα φαρμακεία από την πλευρά τους δεν εισπράττουν χρήματα οπότε δεν προμηθεύουν φάρμακα επί πιστώσει. Αλλά εμείς δεν έχουμε τι να κάνουμε. Μια χημειοθεραπεία κοστίζει από 4.000 ευρώ και πάνω. Αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε. Μας έχει κυριεύσει η αγωνία και ο φόβος, και σε εμάς και στους οικείους μας. Εξασφαλίζουμε μια δόση φαρμάκου αλλά αυτό δεν μπορεί να μας καθησύχαση. Δεν είμαστε ήρεμοι ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας. Έχουμε γυρίσει πόσα χρόνια πίσω», καταλήγει η ίδια, σημειώνοντας πως οι καρκινοπαθείς νοιώθουν σαν να μην ζουν στην Ελλάδα, αλλά σε μια τριτοκοσμική χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου