Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο ''λαϊκοκιτρινισμός'' και τα έξοδα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr
Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκαν πολλά με αφορμή το κόστος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κοζάνη. Ανακρίβειες και υπερβολές χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα οι κκ Σόκουτης και ο Μητροπολίτης Παύλος σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους. Για τον τοπικό θρησκευτικό ποιμένα το τι θεωρεί υπερβολικό, επιτρέψτε μου να διατηρώ πλείστες αμφιβολίες.

Ορισμένα περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος είναι χαρακτηριστικά. Όπως το υπερπολυτελές κτίσμα της Ν. Νικόπολης όπου χρησιμοποιείται ως κατοικία, -ορισμένες εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από τον τοπικό πόρο,- και οι σοβαρές διαφωνίες, απαιτήσεις, που ανέκυψαν με τους Αρχαιολόγους στην ανακατασκευή του Επισκοπείου.
Για το δε αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη και την περιφέρεια συνολικά παραμένω επιφυλακτικός, ως προς την «απλοχεριά» που τους διακατέχει. Αν και ο ίδιος ο Σόκουτης διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσα ακούστηκαν για το κόστος το γεύματος (δηλ. 75 €/άτομο, εν τούτοις σημείωσε ότι θα δοθεί αναλυτικός προϋπολογισμός για το εξοδολόγιο των δύο πολυήμερων επισκέψεων του Πατριάρχη σε Κοζάνη και Καστοριά. Δεν γνωρίζω εάν τα 100.000 € είναι πολλά η λίγα για το κόστος της φιλοξενίας επίσκεψης του Πατριάρχη και της συνοδείας του. Γνωρίζω όμως ότι αντιπροσωπεία από Δημάρχους τον Περιφερειάρχη και το Μητροπολίτη πήγαν στο πατριαρχείο για να απευθύνουν την επίσημη πρόσκληση. Από την αρχή γνώριζαν ποιόν καλούσαν και το διπλωματικό πρωτόκολλο που υπάρχει στις ανά τον κόσμο επισκέψεις που πραγματοποιεί ο θρησκευτικός ηγέτης των ορθοδόξων. Οι τιμές και το πρωτόκολλο αναφέρονται σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Το γνώριζαν και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι ψήφισαν ναι , στην επίσκεψη και στις υποχρεώσεις που απορρέουν.
Υποκριτικά ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κυρινας, Αδαμίδης και Κατσαούνης θυμήθηκαν την οικονομική κρίση θεωρώντας ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τα δείπνα προς τιμήν του Πατριάρχη είναι πολλά και προκαλούν, μάλιστα ανέφεραν ότι η περιφέρεια ξοδεύει αλόγιστα χρήματα όταν κάποιες οικογένειες σήμερα δεν έχουν να φάνε. Το ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τα απαραίτητα είναι αλήθεια. Αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας στη φιλοξενία τιμώμενου προσώπου και μάλιστα σε τέτοιο ψηλό επίπεδο. Ειδάλλως ας παραιτηθούν της αποζημίωσης που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Π.Σ. και τις επιτροπές οι κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι και ας εκχωρήσουν τον μικρό δεύτερο μισθό τους από το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος στις οικογένειες που λένε ότι έχουν ανάγκη. Ο συμβολισμός της κίνησης τους θα τους νομιμοποιούσε τόσο πολιτικά όσο και ηθικά.
Θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι οι συμμετέχοντες στα γεύματα και δείπνα ώστε να εξοικονομοιθουν χρήματα; Ναι θα μπορούσαν αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα και θα μπορούσε να γίνει. Αλλά δυστυχώς επικράτησε ο λαϊκοκιτρινισμός «εδω δεν έχουμε να φάμε και αυτοί σπαταλούν χρήματα σε γεύματα με τον Πατριάρχη.
Υπάρχουν τεράστια ανοικτά θέματα στην Περιφέρεια, από τον έλεγχο των αλόγιστων δαπανών των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΉΤΩΝ, τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, την διαχείριση του τοπικού πόρου ανάπτυξης, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ κλπ που θα μπορούσαν ορισμένοι να ξεδιπλώσουν με μέθοδο και αποτελεσματικότητα την αντιπολιτευτική τους δεινότητα.
Η επίσκεψη του θρησκευτικού ηγέτη των Ορθοδόξων στην Κοζάνη και την Καστοριά δεν μπορεί να αποτελεί σημείο φτηνής πολιτικής αντιπαλότητας και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έλευση του. Τέλος είναι περισσότερο τίμιο όσοι συμμετέχουν στα κοινά και έχουν λόγο στα δημόσια πράγματα να μην χάνουν την αίσθηση του μέτρου και το μέγεθος της μονάδας που αντιπροσωπεύουν.
Περισσότερα μετά τον Οικονομικό απολογισμό της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας