Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η περί Φωτίων σύγχυση


του Β. Π. Καραγιάννη      
          Παναγιότατε
          Αλλος ο Μητροπολίτης Φώτιος (Μηνιάτης) ο μητροπολίτης της απελευθέρωσης της πόλεως Κοζάνης κι άλλος ο Φώτιος Ειρηνουπόλεως μετέπειτα Πασα στις Προσφωνσηεις κι αντιφνσηεις.πελευερωσης της πολωε ςΚοζναης κι αλλος ο Φωτιος Ειρηνοπολεως μεττριάρχης Φώτιος Β' (1929-1935). Ηταν απλώς συγγενείς.
          Γράφαμε και δημοσιεύαμε πριν 2-3 μέρες:


          "Το 1915 ο τότε μητροπολίτης Φώτιος (Μηνιάτης), ο μητροπολίτης της απελευθέρωσης, είχε μαζί του βοηθό επίσκοπο, τον Φώτιο Ειρηνουπόλεως. Αυτός ήταν από τους πρωτεργάτες του σωματείου "Αναγνωστήριον Κοζάνης" (1916-1923), το οποίο συστήθη για να έχει στη διαχείρισή του τη Βιβλιοθήκη. Μέλη του Αναγνωστηρίου ήταν οι επιφανέστεροι των γραμμάτων στην ιστορία της πόλεως. Το 1923 το Αναγνωστήριο διελύθη και πέρασε η Βιβλιοθήκη στο Δήμο ως Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης  (κι αυτός ο τίτλος πρέπει να επανέλθει σήμερα σ' αυτήν). Αυτός ο Φώτιος το 1929 έγινε Πατριάρχης ως Φώτιος Β' μέχρι το 1935."

          Ευτυχώς στην Ορθοδοξία δεν ισυεμα ﷽﷽﷽﷽﷽ (191καθολικι αντιφνσηεις.πελευερωσης της πολωε ςΚοζναης κι αλλος ο Φωτιος Ειρηνοπολεως μετχύει το αλάθητον όπως στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
          Μέχρις εδώ, γιατί αν θελήσει κάποιος επαρκής στην τοπική ιστορία, να κοιτάξει τα κείμενα, θα εύρισκε πλείστα όσα προς σχολιασμόν, στις κοσμικές Προσφωνήσεις και τις ιερές Αντιφωνήσεις της εξέδρας στην κεντρική πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας