Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σας θέλω όλους δίπλα μου, είπε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευ.Βενιζέλος

«Το βάρος που σηκώνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος από το βήμα της ΚΟ του κόμματος, διαμηνύοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου «σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Μιχ.Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ προτείνεται ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι «το τραγικά ηττημένο ΠΑΣΟΚ του Μαΐου διατήρησε σχεδόν το ποσοστό του», ενώ αναφερόμενος στην απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας είπε:

«Με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε πολιτικά. Υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον, αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση της πολιτικής και ιδεολογικής μας ταυτότητας. Αναγνωρίσαμε στη Νέα Δημοκρατία, λόγω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών την πρώτη ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο στο οποίο φτάσαμε».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της στην πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης «τροφοδότησε την τυφλή αντιμνημονιακή συνωμοσιολογία» και με τη στάση της στη δεύτερη φάση «στέρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον αναγκαίο χρονικό ορίζοντα και την πλήρη διαπραγματευτική ισχύ». Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι «οδήγησε τυφλά, χωρίς επίγνωση τη χώρα στις εκλογές του Μαΐου, είδε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια τροφοδότησε την ακραία τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ελπίζω ότι η ΝΔ, η ηγεσία της, ο κ. Σαμαράς προσωπικά θα καταλάβουν όσα δεν καταλάβαιναν ή υποδυόντουσαν ότι δεν καταλάβαιναν όλη την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του τον σταυρό της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, και με αφορμή πρόσφατο άνοιγμα του Φώτη Κουβέλη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε «να αντέξει με επιτυχία το βάρος της συμμετοχής στην ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της διαχείρισης της κρίσης, ένα βάρος στο οποίο τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζονται».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική γραμμή του «ως υποτίθεται αριστερή ριζοσπαστική γραμμή, κατεγράφη ως καθαρή εκλογική μειοψηφία» και «δεν έγινε αποδεκτή από το εκλογικό σώμα».

«Σας θέλω δίπλα μου»

«Το βάρος που σηκώνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου. Ενεργούς και αποφασισμένους να ξανακάνουμε την παράταξη εκλογικά και κοινοβουλευτικά μεγάλη» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «ανατράπηκαν δεδομένα, συνήθειες, ρόλοι».

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το νέο πλαίσιο που επέβαλε ο λαός με την ψήφο μας. Να το σεβαστούμε κατ' αρχάς και σταδιακά να το αλλάξουμε, πείθοντας και πάλι τους πολίτες για την ταυτότητα και την ποιότητα του νέου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε πως «το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια».

«Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του '80, του '90 και των αρχών του 2000 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες της παράταξης».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποφασίστηκε να μην μετάσχουν πολιτικά και προβεβλημένα στελέχη, σημειώνοντας ότι η άλλη επιλογή θα οδηγούσε και στη δική του συμμετοχή ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η παράταξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα το δίνουμε πλήρως με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τη δική μου ενεργό συμμετοχή, καθώς και με τη συμμετοχή όλων των έμπειρων στελεχών μας σε αυτή» συνέχισε, τονίζοντας:

«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε με περιορισμένο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατάλληλων για τη θέση που κλήθηκαν να καλύψουν. Αναζητήσαμε πρόσωπα κατάλληλα για τις αντίστοιχες θέσεις και όχι θέσεις για δεδομένα πρόσωπα».

Οι επόμενες κινήσεις

Από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου και πως για κάθε υπουργείο και για κάθε τομέα στο εσωτερικό κάθε υπουργείου ορίζονται ένας ή δύο υπεύθυνοι, προκειμένου να «παρακολουθούν στενά και συστηματικά τη λειτουργία της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής».

«Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργεί προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά» είπε στο σημείο αυτό, τονίζοντας ότι όλα τα κρίσιμα θέματα θα συζητούνται σε τακτικές συνεδριάσεις εργασίας της ΚΟ, υπό την προεδρία του ιδίου, τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες, ακόμα και κάθε εβδομάδα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει τριμελή γραμματεία, αποτελούμενη από τον γραμματέα και δύο αναπληρωτές. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η γραμματεία θα εισηγηθεί αμέσως μετά τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση του 5ου αντιπροέδρου της Βουλής προτείνεται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και για τη θέση του γραμματέα ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στη διαδικασία εκλογής προεδρείου το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τις προτάσεις των κομμάτων, «με εξαίρεση τυχόν υποψηφιότητα βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τη θέση του Ζ' αντιπροέδρου».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τις πολιτικές λειτουργίες του κόμματος θα τις συντονίζει μέχρι το συντακτικό συνέδριο μία προσωρινή πολιτική γραμματεία, στην οποία θα μετέχει και ο γραμματέα της ΚΟ. Επίσης, την οργανωτική προσπάθεια θα συντονίζει η οργανωτική γραμματεία, ο συντονιστής της οποίας θα μετέχει επίσης  στην προσωρινή πολιτική γραμματεία.

Παράλληλα, οι νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές μετατρέπονται σε νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές ανασύστασης.

«Στην εθνική επιτροπή ανασύστασης και οργάνωσης του συντακτικού συνεδρίου θα εκπροσωπούνται όλες αυτές οι συνιστώσες της προσπάθειας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συγκαλείται στις 6 ή 7 Ιουλίου η εναρκτήρια συνδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές ανασύστασης και θα κληθούν να λάβουν μέρος το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους και όλα «τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Πρόσκληση αυτο-οργάνωσης

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσουν «ομάδες πρωτοβουλίας», μέσα από τις οποίες θα προκύπτουν οι νέες οργανώσεις. Απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση στα στελέχη και τα μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ «να μπουν δυναμικά στη διαδικασία της αυτο-οργάνωσης και συγκρότησης των νέων οργανώσεων της παράταξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ' όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία της αυτο-οργάνωσης, «δίνοντας το παράδειγμα με την ουσιαστική ανανέωση της ιδιότητας του μέλους της παράταξης», αφού -όπως είπε- έτσι θα διαμορφωθεί ένα μητρώο πραγματικών μελών και φίλων «που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες».
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AN EINAI ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΔΙΠΛΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ;

Το Προφίλ μας