Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οριστική λύση στα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε με το παρόν έγγραφο σχετικά με πρόβλημα των ΚΕ.Π.Α. που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία. Από τις 01.09.2011 που μπήκε σε λειτουργία ο Νόμος 3863/2010 υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής όσον αφορά την εξυπηρέτηση και τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕ.Π.Α. στα μέλη του Συλλόγου μας. Έχει συσσωρευτεί τεράστιος αριθμός αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ατόμων με Αναπηρία.
Τα προβλήματα που απαριθμούνται, δηλώνουν ότι η οργάνωση και η λειτουργία του συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η Xώρα, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους του ΚΕ.Π.Α.
Κοζάνης και την κατανόηση που δείχνουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και συμπάσχουν μαζί μας δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα ώστε να προχωρήσουν στην εξυπηρέτηση των Ατόμων μας. Το πρόβλημα το εντοπίζουμε στις κεντρικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ και στην έλλειψη γιατρών.

Με τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. τα Άτομα με Αναπηρία πιστέψαμε ότι θα λυνόταν ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την πιστοποίηση της Αναπηρίας των μελών μας. Ενώ ο Νόμος για εμάς είναι πολύ καλός και αδιάβλητος όσον αφορά την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας από τον τρόπο οργάνωσης, εντούτοις παρουσιάζει τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του, μη γνωρίζοντας που οφείλεται αυτό.

α) Ο μεγάλος χρόνος αναμονής δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στα Άτομα με Αναπηρία που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση. Υπάρχουν, ακόμα άτομα που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους στις προηγούμενες Α’ Βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές και ακόμη είναι σε αναμονή.
β) Τραγικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προσέρχονται για επανεξέταση, χορήγηση συνταξιοδότησης αφού η συνταξιοδότηση τους διακόπτεται κατά το χρόνο αναμονής μέχρι την επανεξέτασή τους. Αυτό είναι απαράδεκτο! Υπάρχουν άτομα που είναι από τροχαία και εργατικά ατυχήματα τα οποία εδώ και 8 μήνες δεν έχουν περάσει ενώ έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
γ) Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι προσέρχονται για τη συνέχιση χορήγησης Προνιακών και άλλων επιδομάτων Αναπηρίας (π.χ. εξωιδρυματικό, διατροφικό και τυφλότητας), ενώ σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί στους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους, ο αριθμός των ατόμων θα αυξάνεται για την πιστοποίηση της αναπηρίας λόγω των φορολογικών δηλώσεων, βεβαίωση σπουδών και ημερομηνία λήξης των ποσοστών αναπηρίας. Υπάρχει και το πρόβλημα, ότι πολλά άτομα που δουλεύουν σε εργοστάσια της περιοχής λόγω των κακών συνθηκών υπάρχουν ασθένειες και ατυχήματα, και ενώ θέλουν να βγουν στη σύνταξη λόγω αναπηρίας δεν μπορούν να βγουν  γιατί δεν υπάρχει πιστοποίηση Αναπηρίας.

δ) Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα άτομα που είναι στο σπίτι με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, όπως εγκεφαλικά, καρκινοπαθείς, τετραπληγικοί, παραπληγικοί, άτομα που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας από το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 και ακόμη είναι σε αναμονή. Τι θα γίνει με τα άτομα αυτά; Δεν υπάρχει Κράτος και Κοινωνική Πρόνοια για αυτούς τους ανθρώπους; Περιμένουν να αποβιώσουν εις Κύριον για να γλυτώσει το Ελληνικό Κράτος τα χρήματα; Τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν τα έβαλαν μέσα τα Α.μεΑ. αλλά η κακή διαχείριση των Διοικήσεών τους. Άλλοι έπρεπε να τιμωρηθούν όχι τα Άτομα με Αναπηρία. Εντούτοις, τιμωρείται τα Άτομα με Αναπηρία. ΓΙΑΤΙ;
ε) Στην Δυτική Μακεδονία όπου η αναπηρία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως βιομηχανική ανάπτυξη, επιβαρυμένο περιβάλλον και η κληρονομικότητα χρειαζόμαστε την άμεση παρέμβαση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά & ΄Β βαθμού για την λειτουργία των ΚΕ.Π.Α., ως πολίτες και εμείς της αυτής τοπικής κοινωνίας, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν μας συμπαραστέκεται κανένας. ΓΙΑΤΙ;
Στ) Επίσης, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και χρονοβόρες διαδικασίες όσον αφορά την συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Αυτό επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία από μια σειρά εξετάσεων (αιματολογικές, βιοχημικές, αξονικές, μαγνητικών τομογράφων και ακτινογραφίες). Πολλές από αυτές δε γίνονται στην περιοχή μας γιατί υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και σε καθώς διάφορα διαγνωστικά μηχανήματα. Υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα στο σύστημα Υγείας (Ασφαλιστικά, Νοσοκομεία από έλλειψη κεντρικών μηχανημάτων και έλλειψη ιατρικού προσωπικού και πάρα πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν, π.χ. για όλο την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν 2 νευρολόγοι). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται, τα Α.μεΑ. να ξοδεύονται οικονομικά και να χάνουν τον χρόνο τους, αφού πρέπει να απευθύνονται σε άλλες Περιφέρειες και στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρακαλούμε τουλάχιστον να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των Α.μεΑ. αλλά για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους τους πολίτες. Σας το υπενθυμίζουν τα Α.μεΑ. που ξέρουν τι σημαίνει να είσαι καλά στην υγεία σου.
ζ) Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα κτήρια που εξετάζονται τα ΑμεΑ του ΚΕ.ΠΑ Κοζάνης δεν παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε θέματα πρόσβασης και προσβασιμότητας σ’ αυτά, καθώς επίσης δεν υπάρχει υπάλληλος που να γνωρίζει Ελληνική Νοηματική Γλώσσα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αιτούντες κωφοί για την πιστοποίησης της Αναπηρίας τους και αξιολόγηση των ποσοστών Αναπηρίας.

Καθυστέρηση στη διαδικασία παράδοσης φακέλου για υποθέσεις των αιτούντων μελών μας που εκκρεμούν, παρακαλούμε, να επισπεύσουν τη διαδικασία παράδοσης ή την επικύρωση των δικαιολογητικών των μελών μας. Παρακαλούμε για την άμεση εξυπηρέτηση των Α.μεΑ. στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των ποσοστών Αναπηρίας. Οι Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. να είναι πιο πυκνές και να τρέξουν ώστε να ομαλοποιηθεί ο αριθμός των Α.μεΑ. που χρήζει να πάρουν πιστοποίηση για πολλούς και διάφορους λόγους. Χωρίς το απαραίτητο έγγραφο του ΚΕ.Π.Α. που πιστοποιεί την Αναπηρία δεν μπορούμε να λύσουμε τα διάφορα προβλήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, φορολογικό, ποσοστό αναπηρίας για την τα Προνοιακά Επιδόματα κλπ.

Η πλήρη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α. Κοζάνης αποτελεί θέμα προτεραιότητας για εμάς τα Α.μεΑ. και των οικογενειών μας, που στην  παρούσα φάση μαζί με όλη τη χώρα μας δοκιμαζόμαστε σκληρά. Το μόνο που δε θα επιτρέψουμε σ’ αυτήν τη σκληρή και δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα να υπάρχουν

(επιτήδειοι ανάπηροι ονομαζόμενοι μαϊμούδες). Γι’ αυτό το φαινόμενο οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα ΑμεΑ.. Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να πάψει να συνεχίζεται το ίδιο μη αρεστό «έργο». Η επανάληψη του ίδιου φαινομένου θα είναι εις βάρος των Α.μεΑ. και μόνο αυτών. Το Αναπηρικό Κίνημα δε θα επιτρέψει τα λάθη του παρελθόντος να διαιωνίζονται.


Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας