Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κοζάνη: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην πλατεία Νίκης

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, πρώτη ημέρα της επταήμερης επίσκεψης του στην Κοζάνη και στην Καστοριά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Κοζάνης στις 5.20 μ.μ. όπου τον υποδέχτηκαν οι δύο μητροπολίτες Κοζάνης, Παύλος και Καστοριάς, Σεραφείμ. Στην είσοδο της πόλης έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές μπήκαν μπροστά από την πατριαρχική πομπή οδηγώντας την στην πλατεία.


Κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία Νίκης υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και μεγάλη αντιπροσωπείας μητροπολιτών, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου, που τον επευφημούσε και του προσέφερε λουλούδια.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή οι κάτοικοι αξιοποιούν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με σεβασμό προς το περιβάλλον και εξήρε την εργατικότητα και τη δημιουργικότητας τους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην καλλιέργεια του κρόκου «η εργώδης συγκομιδή του οποίου» μας υπενθυμίζει το αρχαίο ρητό «τα καλά κόποις κτώνται» και μας παροτρύνει - όπως είπε - να «καλλιεργήσωμεν ευσυνειδήτως τα υπό του Θεού δοθέντα εις εμάς τάλαντα εργαζόμενοι προς δόξαν Αυτού και ωφέλειαν των αδελφών μας».

«Η υλική πρόοδος άνευ της πνευματικής αποτελεί κενόν περιεχομένου επίτευγμα και οικοδόμημα στερούμενον θεμελίων, κρημνιζόμενον και καταποντιζόμενον ευκόλως εκ των καταιγίδων και των σεισμών και των ποικίλων του βίου επαγωγών και των κρίσεων, αι οποίαι εσχάτως πλήττουν τον κόσμον» τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε : «Το Γένος μας έχει όμως θεμέλιον ισχυρόν την Ορθόδοξη πίστιν και αντλεί δύναμην και ζωήν από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και τας ελληνικάς και χριστιανικάς παραδόσεις του, ώστε να ανθίσταται εις τας δυσκολίας και να εξέρχεται αλώβητον εκ των δυσχερειών».

Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, καλοσώρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την συμβολή των ιερέων της στην κοινωνία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας